Rudi Vranckx leverde zelf 120 instrumenten af in een door IS verwoeste muziekschool in Mosul.
Rudi Vranckx leverde zelf 120 instrumenten af in een door IS verwoeste muziekschool in Mosul. (Foto: )

Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx wint Carnegie Wateler Vredesprijs

De Belgische oorlogsverslaggever Rudi Vranckx ontvangt voor zijn verslaggeving vanuit conflictgebieden de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018. Hij doet dit volgens de Carnegie Stichting met buitengewone moed en toewijding. Hij brengt de persoonlijke verhalen van de oorlogsslachtoffers dichter bij de wereld.

Den Haag - Voor de Belgische zender VRT reisde Vranckx naar de gevaarlijkste conflictgebieden ter wereld. Hij begon zijn carrière als oorlogsverslaggever in Roemenië tijdens de opstand tegen Ceausescu in 1989. Verder deed Vranckx verslag van de Joegoslavië-oorlogen en conflicten in het Midden-Oosten zoals de Golfoorlog en de gewelddadige conflicten in Syrië, Irak en Libië. Hij verliet als één van de laatste Europese journalisten Egypte tijdens het geweld van de Arabisch Lente en maakte een aanslag in Syrië mee waarbij zijn Franse collega-journalist om het leven kwam.

Zijn betrokkenheid met getroffen gebieden gaat verder dan het uitoefenen van zijn beroep. Zo heeft Vranckx zich ingezet voor het transport van muziekinstrumenten naar een door IS verwoeste muziekschool in de Iraakse stad Mosul. Hij leverde de 120 instrumenten zelfs af. Eenmaal thuis gaf hij vervolg aan het project door geld in te zamelen voor een organisatie die muzieklessen geeft aan jonge vluchtelingen in België.

De Carnegie Wateler Vredesprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon of instelling die zich 'op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede'. De onderscheiding ontleent zijn naam aan de Nederlandse bankier Johan Wateler die ruim 100 jaar geleden, te midden van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, besloot vrijwel zijn gehele kapitaal te bestemmen voor de vrede. Naar het voorbeeld van Alfred Nobel stelde Wateler een testament op voor de instelling van een Vredesprijs. In 1931 werd de prijs voor het eerst toegekend. In 2016 werd de prijs toegekend aan de Nederlandse topdiplomate Sigrid Kaag, inmiddels Minister of Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In de jaren daarvoor werd de prijs uitgereikt aan VN-diplomaat Lakhdar Brahimi (2014) en War Child (2012).
De Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 wordt op woensdag 26 september aan Rudi Vranckx uitgereikt tijdens een ceremonie in het Vredespaleis. Hij zal de prijs ontvangen uit handen van Bernard Bot, voorzitter van de Carnegie Stichting en voormalig-Minister van Buitenlandse Zaken. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 35.000 euro en een officieel certificaat.

Meer berichten