Albert (links) en Jos op het deel van de Gevers Deynootweg waar het verkeer vaak "een gekkenhuis" is.
Albert (links) en Jos op het deel van de Gevers Deynootweg waar het verkeer vaak "een gekkenhuis" is. (Foto: Magda de Vetten)

Bewoners Gevers Deynootweg willen tunnel

Een tunnel voor autoverkeer. Deze eis hebben verontwaardigde bewoners van de Gevers Deynootweg in Scheveningen bij de gemeente neergelegd. Ze hebben genoeg van het drukke verkeer langs hun deur. Ze stapten zelfs naar de rechter.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Soms wordt er bij bewoners van de Gevers Deynootweg aangebeld door automobilisten. Of ze naar het toilet mogen. Zólang staan die dan al in de file op weg naar het strand. Allemaal voor de deuren van Albert van der Zalm en Jos Meppelink, twee van de boze bewoners.

"Bij warm weer staan hele rijen auto's ronkend in onze straat,", vertellen ze. "Het is dan een gekkenhuis. Ze wachten hier tot er een plek vrijkomt in de parkeergarage bij het Zwarte Pad. De mensen noemen dit deel van de weg niet voor niets de Fuik."

"Iedere dag als we thuis willen komen, staan we in de file. We vieren onze verjaardagen nooit in het weekend, want onze familie kan hier dan toch niet komen. Twee à drie keer per week is er een feest bij het Zwarte Pad. Na afloop rijdt al dat verkeer langs. We worden wakker gehouden door het geschreeuw en getoeter."

En het dreigt nog erger te worden, zeggen Jos en Albert. "Het bedrijf Hommerson wil een deel van de boulevard afbreken; daar komen nieuwe winkeltjes en horeca voor terug. Parkeren kan in een garage voor 700 auto's. Wij zijn blij met de renovatie van de boulevard. Maar de ingang van de garage is te bereiken via de Fuik. Al die auto's erbij. Dat gaat nooit."

"Wij zouden er geen last van krijgen, beloofde de gemeente. Er zou een andere ingang voor de parkeergarage komen, die te bereiken is via een tunnel in het verlengde van de Zwolsestraat. Maar in de vergunningaanvraag zien we toch de ingang aan onze kant, via de Fuik. We zijn bij de neus genomen. Keiharde toezeggingen blijken boterzacht te zijn."

"De gemeente zegt dat die ingang tijdelijk is", vertelt Albert. "Maar we lezen tussen de regels door dat de aanleg van de tunnel niet doorgaat. En dan blijft de ingang van de Hommersongarage eeuwig aan onze kant."

Bewoners van de Fuik zijn naar de rechter gestapt. Jos: "Wij geloven de gemeente niet meer. Die komt steeds terug op beloftes. Je zal zien dat de tunnel bijvoorbeeld te duur wordt en dan niet doorgaat. We eisen via de rechter van de gemeente de toezegging dat de Hommersontunnel er zeker komt." Albert: "We wonen hier nog met plezier. Het is een heerlijk plekje bij strand en duinen. Maar door de gemeente wordt het plezier elke keer verder afgekalfd."

"Die andere ingang komt er", reageert de betrokken wethouder Boudewijn Revis. "Door de parkeergarage vanaf de zuidzijde te ontsluiten, verdwijnt een groot deel van het autoverkeer al in de Zwolsestraat onder de grond. En het verdwijnt uit het straatbeeld. We zijn volop deze plannen aan 't uitwerken. Dat gebeurt met vertegenwoordigers van alle belanghebbenden in de omgeving. Het voorlopig ontwerp komt eind 2018 in de gemeenteraad, verwacht ik."

Meer berichten