Dichtgemetselde ramen zijn weinig functioneel of toch wel? Voor 1896 vond men van wel. (Foto: Indebuurt.nl/denhaag)
Dichtgemetselde ramen zijn weinig functioneel of toch wel? Voor 1896 vond men van wel. (Foto: Indebuurt.nl/denhaag) (Foto: )

Waarom zijn sommige ramen in Den Haag dichtgemetseld?

De collega's van Indebuurt.nl/denhaag lossen elke week een mysterie op. Dit keer ontrafelen ze het verhaal achter de dichtgemetselde ramen in Den Haag.

Den Haag - Soms, als je door de stad loopt, zie je nog wel eens iets opvallends. Zo viel het ons op dat sommige gebouwen in Den Haag dichtgemetselde ramen hebben. Waarom zou iemand zijn raam dichtmetselen?

Om dit mysterie op te lossen, moeten wij terug in de tijd. In de rumoerige 19e eeuw, tussen alle oorlogen en politieke drama door, werd Nederland onderdeel van het Franse Rijk. Hierdoor kwamen er een hoop nieuwe wetten bij in Nederland, waaronder een algemeen belastingstelsel.

Raambelasting was daar onderdeel van: een belasting die je betaalde per venster en deur in huis. Niet alle Hagenaren hadden daar zin in en besloten de belasting te ontduiken. Hoe? Door een aantal ramen dicht te metselen, probleem opgelost!

Toch verklaart dit niet alle dichtgemetselde ramen. Deze wet werd namelijk in 1896 afgeschaft en niet alle huizen zijn van voor die tijd. Hoe zit dat dan? De dichte ramen waren gewoon voor de sier. De architect in kwestie vond een dichte nis een mooi detail en verwerkte dit in het ontwerp.

Meer berichten