'Het is hier net als in een regenboognatie', vindt Pardon Taguzu.(Foto: Jos van Leeuwen).
'Het is hier net als in een regenboognatie', vindt Pardon Taguzu.(Foto: Jos van Leeuwen). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (96): 'Het gaat er hier relaxed aan toe'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Pardon Taguzu uit Harare, Zimbabwe.

Den Haag- "Alles is hier goed georganiseerd. Soms iets teveel", zegt hij ergens tijdens het gesprek. Hij geeft een voorbeeld. "Ik liep binnen bij een kapper om mijn haar te knippen (kaalscheren) en die dame zei dat ik een afspraak moest maken. Ik was echt verbijsterd", zegt Pardon. "Een afspraak maken? Waar ik vandaan kom loop je gewoon binnen en je wacht op je beurt."

Wellicht kan hij dit gevalletje cultuurverschil binnenkort in zijn voordeel gebruiken want Pardon is sommelier (specialist in wijn en wijn-spijscombinaties) en geeft presentaties en advies over Afrikaanse wijnen. Binnenkort opent hij de winkel African Wines aan het Palaceplein in Scheveningen. Dat doet hij samen met Damiano D'alba, onder meer bekend als eigenaar van wijnbar Solo Vino en organisator van Cool Event Scheveningen. "We gaan vooral wijn importeren en doorverkopen aan hotels, restaurants, etcetera. Ook gaan we proeverijen houden en andere wijnevents voor het algemene publiek en wijnprofessionals", zegt hij.

Bijzonder aan zijn verhaal is dat hij hier pas in oktober vorig jaar voor het eerst was. Op uitnodiging van D'alba gaf hij in Solo Vino met drie collega's van 'Team Zimbabwe' een interactieve presentatie over 'Blind Proeven'. Daarna trokken ze naar het wereldkampioenschap 'Blind Proeven' in Frankrijk. "Vorig jaar was ik verder individueel runner-up bij wedstrijden voor Moët Chandon Best Young Sommelier in Zuid-Afrika."

Wijn is zijn leven. Dit wordt nog duidelijker als hij vertelt over een wijn die hij zelf produceert in Zuid-Afrika. "Owners Reserve White, een 100% Colombard en zonder kunstmatige gist gemaakt", zegt hij trots. Er zijn maar drie producenten van in de wereld en ik ben er één van."

Door zijn drukke werkzaamheden heeft Pardon nog niet veel tijd gehad om van Den Haag te genieten. "Ik ben even naar de Volvo Ocean race gaan kijken. Verder ben ik naar het strand geweest", zegt hij. Zijn verdere indruk? "Het gaat er hier opvallend relaxed aan toe. Verder kom je hier mensen tegen uit allerlei delen van de wereld. Net als in een regenboognatie."

Tegenbezoek?

"Kaapstad is wat mij betreft mijn thuisstad omdat ik daar de afgelopen 6 jaar heb gewoond", zegt Pardon. In de Franshoek vallei, een prachtige, bergachtige omgeving, vind je de Black Elephant wijnboerderij, de enige plek waar ze wijn koppelen aan muziek."

Meer berichten