Bij haar eerste bezoek aan Den Haag, was Anneke overweldigd door de omvang van het stadhuis. (Foto: Jos van Leeuwen)
Bij haar eerste bezoek aan Den Haag, was Anneke overweldigd door de omvang van het stadhuis. (Foto: Jos van Leeuwen) (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (97): 'Waar de reigers nestelen in Zuiderpark'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Anneke Kleinmeulman uit Houten.

Den Haag – "De allereerste keer dat ik hier naar toe reisde was toen een goede vriendin van mij ging trouwen. Dat is nu bijna 20 jaar geleden. Voor een geboortebewijs moest ze in het stadhuis zijn en ik ging met haar mee. Het was echt een overweldigend moment want zo'n groot en ruim gebouw had ik nog nooit eerder gezien", zegt Anneke. Een paar jaar na haar eerste kennismaking bezocht ze opnieuw onze stad. "Ik ben toen gaan winkelen en uit interesse heb ik een tour gemaakt langs de ambassades op het Lange Voorhout. Dat stukje van Den Haag vind ik echt heel mooi", zegt ze.

Ruim 2 jaar geleden is Anneke speciaal in onze stad komen wonen voor een baan bij de International Justice Mission (IJM). Daar werkt ze als Operationeel manager. "Onze organisatie strijdt tegen slavernij in allerlei vormen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika", zegt ze. "Meestal gaat het om landen met stabiele regeringen, dus niet om conflictgebieden. Slavernij is overigens in veel van die landen bij wet verboden maar in sommige gebieden komt het nog gewoon voor. IJM helpt die staten om hun eigen wetgeving wat dit betreft effectief toe te passen. Meestal gaat het om training of verbreding van kennis."

Uw verslaggever werpt een blik op de website van IJM en leest. 'Duizenden meisjes staan avond aan avond te koop in de straten van Mumbai, Manilla of Amsterdam. Ze lachen. Wuiven. Maar leven doen zij niet meer'. Verder heeft iemand nog schrijnende woorden opgetekend, waarschijnlijk van een meisje. "Waarom halen jullie mij hier weg? Het heeft geen zin meer. Mijn ziel is al dood." Een oproep om deel uit te maken van het bevrijdingswerk voordat het te laat is besluit het geheel. Hartverscheurend?

Wellicht om hierover haar gedachten te ordenen trekt Anneke regelmatig naar het Zuiderpark om te wandelen of te fietsen. "Uiteindelijk is dit park mijn favoriete plek van Den Haag. Het is daar mooi opgezet met veel ruimte", zegt ze. Bij zoveel geluk gaat ze daar nooit zomaar voorbij aan haar gevleugelde 'vrienden': de reigers. "Er is een stukje waar ze nestelen in de bomen. Dat is echt uniek", besluit ze.

Tegenbezoek?

"Reis naar Houten in de periode mei-juni want dan is het kersentijd", zegt Anneke. Overal bij boerderijen staan dan bordjes met de tekst: 'Hier kersen te koop'. Onze kersen zijn echt veel lekkerder dan in de winkel."

Meer berichten