Ruffolo vindt het erg schoon in onze stad.(Foto: Jos van Leeuwen)
Ruffolo vindt het erg schoon in onze stad.(Foto: Jos van Leeuwen) (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (98): 'Mensen zijn trots op hun stad'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Charles (The NetworKing) Ruffolo uit Pittsburgh, Verenigde Staten (VS).

Den Haag - Uw verslaggever komt hem toevallig tegen als hij samen met de bekende Haagse tassenontwerper Omar Munie door het centrum loopt. "Ik vind het hier erg schoon", zegt hij. "Je kunt merken dat de mensen trots zijn op hun stad en proberen om het te verbeteren en mooier te maken."

De eerste keer dat hij onze stad bezocht was in 1978. Als Amerikaans militair en lid van een speciale eenheid die in Steenwijk was gestationeerd, reisde hij naar Den Haag en bezocht de Amerikaanse ambassade op het Lange Voorhout. "Je kon toen gemakkelijk dat gebouw in- en uitlopen. Heel anders dan nu", zegt Ruffolo.

"De stad deed me overigens denken aan Washington DC, dus levendig, internationaal en met veel instellingen die verbonden zijn aan de overheid. In Steenwijk waar ik was gelegerd, gebeurde niet zoveel. Er was daar niet eens een McDonalds en je had er ook geen files. Voor mijn gevoel was ik in Den Haag dus even terug in de grote stad."

Ruffolo is ook wel bekend als the Networking, een professioneel netwerker die (zaken)mensen bij elkaar brengt. Hij vertelt iets meer over wat hij precies doet. "Ik train bedrijven over de kunst van het netwerken. In dit verband reis ik de wereld over en doe bijna 100 lezingen per jaar. Verder schrijf ik boeken zoals 'Network Your Way to Success' en 'Your Wake Up Call'. Ook heb ik een businessclub opgericht en organiseer hiervoor elk kwartaal een evenement, iets waarbij soms beroemde gasten aanwezig zijn. Stedman Graham, de man van Oprah Winfrey is bijvoorbeeld één van hen."

Over zijn favoriete plek in Den Haag hoeft hij niet lang na te denken. "De tassenwinkel van Omar Munie Clothing aan het Noordeinde", zegt hij. "Munie is een goede vriend, iemand die bovendien met niets is begonnen en van Nederland de kans heeft gekregen om op zoek te gaan naar zijn 'American dream'. Hier vond hij een veilige plek om zich te kunnen ontwikkelen tot de man die hij graag wilde zijn. Sommige Nederlanders begrijpen niet echt dat dit een unieke gift is en dat ze blij moeten zijn met iemand die dit volledig benut."

Tegenbezoek?

"Reis naar de Heinz 'ketchup' fabriek in mijn geboortestad. Je kunt daar iets leren over de geschiedenis van dit beroemde bedrijf en het productieproces aanschouwen." Een erfgename is Tereza Heinz Kerry, de vrouw van de latere presidentskandidaat John Kerry.

Meer berichten