Voor de vijfde keer is het Kindercorso aan de stoet van het Varend Corso toegevoegd.
Voor de vijfde keer is het Kindercorso aan de stoet van het Varend Corso toegevoegd. (Foto: ARNAUD ROELOFSZ FOTOGRAFIE)

'Helemaal Hollands' spektakel op water

In het weekend van 3, 4 en 5 augustus vindt Varend Corso Westland plaats. Het thema is dit jaar: 'Helamaal Hollands'. Jaarlijks genieten ruim een half miljoen mensen van dit gratis driedaagse spektakel!

Regio - Versierd met 450.000 bloemen, 120.000 planten en 80.000 stuks groente en fruit gaat een bonte stoet van 41 historische schuiten op vrijdag 3 augustus, zaterdag 4 en zondag 5 augustus een 80 kilometer lange route door de Zuid-Hollandse wateren afleggen. Het is een waar spektakel op het water, waar het publiek gratis naar kan komen kijken.

Historie

Bijzonder is dat het dit jaar 1000 jaar geleden is dat gewest Holland werd gesticht. Een belangrijk onderdeel van de kleurrijk versierde stoet zal dan ook in het teken van 1000-jarig bestaan van gewest Holland staan. De Slag bij Vlaardingen is eerder dit jaar al nagespeeld en ook tijdens Varend Corso zal hier aandacht voor zijn in de vorm van een aantal historische boten die meevaren.

Bonte stoet

De stoet van 41 schitterend opgemaakte boten vormen de stoet, uiteenlopend van authentieke zeilende Westlanders tot historische pramen. Stuk voor stuk opvallend opgemaakt met bloemen, planten en groenten, allemaal afkomstig uit de Westlandse kassen.
Het Varend Corso is een feestelijk spektakel, niet alleen op het water maar zeker ook langs de waterkant
Drie dagen lang trekt het corso, begeleid door muzikanten en figuranten, door onder meer Westland, Delft, Maassluis, Midden-Delfland en Den Haag.

Tienerboot

Voor de vijfde keer is het Kindercorso aan de stoet van het Varend Corso toegevoegd. De 8 boten van de jongere deelnemers van 8 tot 14 jaar hebben een eigen plekje te midden van de overige boten. Dit jaar zal voor het eerst een speciale 'tienerboot' voor 12 tot en met 18 jarigen meevaren met het corso. Traditiegetrouw zijn voor deze editie ook weer fiets- en boottochten naar het corso uitgezet.

Meer informatie

Alle informatie over de route, locaties en doorkomsttijden zijn terug te vinden op varendcorso.nl. Hier kunt u de bonte stoet ook live via de webcam volgen. De locaties waar de boten langskomen, die het dichtst bij Den Haag liggen, zijn onder nadere aan de Nieuweweg in Poeldijk en het Wenpad in de Uithof. Hier varen de boten langs op zaterdag 4 augustus tijdens de Westlanddag.

Weetjes

Naast prachtig opgemaakte boten, schitterende bloemen, planten en groenten, figuranten en muzikanten, bestaat het corso ook uit indrukwekkende cijfers. Enkele daarvan: 41 opgemaakte boten passeren 65 bruggen, 450.000 bloemen, 120.000 planten, 80.000 stuks groente en fruit waaronder
36.000 paprika's, 15.000 trossen tomaten, 30.000 exotische vruchten en 500 vrijwilligers.

Meer berichten