Als een lange zwarte meneer voorbijkomt in een traditioneel Schots kledingstuk, kijk je wel even om. (Foto: Jos van Leeuwen)
Als een lange zwarte meneer voorbijkomt in een traditioneel Schots kledingstuk, kijk je wel even om. (Foto: Jos van Leeuwen) (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (99): 'Ontdaan door de sneeuw'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Ronald Dewayne Miller uit Junction City (Kansas), Verenigde Staten (VS).

Den Haag – Zelden heeft uw verslaggever een man met een kilt door de stad zien lopen. Als dan plotseling een bijna 2 meter lange zwarte meneer voorbijkomt in dat traditioneel Schotse kledingstuk, kijk je wel even om.

De bokser Mohamed Ali liet zich in 1963, aan de vooravond van zijn beroemde gevecht tegen de Brit Henry Cooper, op de gevoelige plaat vastleggen met een Schotse kilt aan. Met zijn ontblote en gespierde bovenlichaam maakte hij toen indruk. Miller heeft bijna dezelfde lengte als Ali maar of hij net zo goed kan boksen is nog maar de vraag. "Ik ben musicus en bespeel het klavecimbel, de harp, de orgel en het viool", zegt hij. Muziek heeft me overal op de wereld gebracht en is voor mij een manier van leven."

Het gesprek gaat al gauw over zijn opvallende kledingstuk. "Mijn vader hield er van als ik een kilt droeg omdat hij graag zag dat ik me interesseerde in de Schotse kant van onze familie. Ik heb er bijna 50 in de kast hangen", vertelt hij trots. De onvermijdelijke vraag komt aan de orde. Draagt hij er iets onder? Miller lacht hartelijk en antwoordt: "In de zomer meestal niet, want dan is het te warm. In de winter wel vanwege de kou."

Miller vertelt daarna over zijn eerste indruk van onze stad. "In 1999 kwam ik aan op Station Hollands Spoor en het sneeuwde. Daar was ik wel een beetje ontdaan over. Daarvoor had ik in Auckland, New Zealand gewoond, een plek met een aangenaam subtropisch klimaat, dus je begrijpt wel waarom ik me zo voelde."

Ondanks het slechte weer in het begin had Miller al gauw een favoriete plek in onze stad. "Dat was het gebouw van de Dr. Anton Philipszaal op het Spuiplein (Daar komt nu het Cultuurpaleis, red.)", zegt hij. Miller wil nog iets kwijt: "Nederlanders zijn conservatiever dan mensen in het buitenland vaak denken. Drugs, prostitutie en euthanasie zijn allemaal aan regels gebonden, maar in mijn land denken mensen soms dat het hier allemaal zo gemakkelijk gaat."

Tegenbezoek?

"Auckland, New Zealand, beschouw ik meer als mijn 'hometown' dan Junction city", zegt Miller. "Bezoek het Auckland War Memorial Museum. Je kunt daar verschillende attributen uit de Tweede Wereldoorlog zien."

Meer berichten