Ook in het Gemeentemuseum zijn topwerken te zien van kunstenaars die zich lieten inspireren door de zee.
Ook in het Gemeentemuseum zijn topwerken te zien van kunstenaars die zich lieten inspireren door de zee. (Foto: Peter de Ruig)

De zee als inspiratiebron in twaalf Haagse musea

In het jaar dat Den Haag viert dat het al tweehonderd jaar een badplaats is, sluiten twaalf Haagse musea hierbij aan met exposities waarin de zee als inspiratiebron centraal staat.

Den Haag - Onder de noemer Cultuur aan Zee worden bezoekers van de stad dit jaar getrakteerd op topexposities met werken van (inter)nationaal gevestigde kunstenaars zoals Ossip Zadkine, Jan Toorop, Thierry De Corbier, Piet Mondriaan, Ferdinand Bol, Nan Goldin en Jan Dibbets.
Cultuur aan Zee verenigt maar liefst twaalf grotere en kleinere Haagse musea zoals het Gemeentemuseum, Mauritshuis, Museum Voorlinden, Haags Historisch Museum, Panorama Mesdag en Museum Beelden aan Zee.
Bezoekers van de tentoonstellingen ontdekken hoe kunstenaars zich door zee, strand en duinen lieten inspireren. Zo brengt De Mesdag Collectie met De Zindering van de Zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader en zijn performance In Search of the Miraculous. De Nederlandse kunstenaar verdween in 1975 toen hij de Atlantische Oceaan over wilde zeilen. Kunstenaars zoals Thierry De Cordier, Jan Dibbets en Nan Goldin brengen een hommage aan Ader en zijn werk. Museum Beelden aan Zee eert één van de grootste moderne beeldhouwers met een retrospectief: Ossip Zadkine. Zadkine onderhield een nauwe band met Nederland.

Meer berichten