Mengis heeft grote ambities. Daarvoor heeft hij wel een racefiets op maat nodig.
Mengis heeft grote ambities. Daarvoor heeft hij wel een racefiets op maat nodig. (Foto: Esther Geradts, FishEyeProducties)
Bewoners van SoZa

Mengis is bewoner van SoZa: 'Over vijf jaar wil ik voor Nederland uitkomen in de 'Giro d'Italia'

In het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZa) aan de Anna van Hannoverstraat wonen vluchtelingen met een verblijfstatus en Hagenaars samen. Wie zijn ze en wat is hun verhaal? In deze rubriek een serie portretten van deze bewoners. Dit keer Mengis. Toen hij zeven werd, kreeg hij een fiets van zijn moeder. Hij kon toen nog niet vermoeden dat hij tien jaar later als vluchteling in fietsland Nederland terecht zou komen.

Door Lisa Koolhoven/Verhalenpodium

Den Haag - 780 kilometer fietste hij, in zeven dagen, langs elf Nederlandse steden. Mengis Tekle is bewoner van het 'SoZA'-gebouw* achter station Den Haag Laan van NOI. Hij haalde met zijn deelname aan de 'Shelter City Bike Challenge' geld op voor het goede doel. Organisator 'Justice and Peace Netherlands' genereerde met deze fietstocht aandacht en middelen voor de opvang van mensenrechtenverdedigers in ons land. Samen met initiatiefnemer Sebastiaan van der Zwaan was Mengis de enige die de volledige tocht uitreed. 

Specialisatie

Zeven jaar was hij, toen Mengis in Eritrea zijn eerste fiets kreeg van zijn moeder. Toen kon hij nog niet vermoeden dat hij tien jaar later als vluchteling in fietsland Nederland terecht zou komen. "In Eritrea heb je alleen maar bergen," legt Mengis zijn specialisatie voor 'de bergetappe' uit. Sprinten kan hij ook goed. Over de Shelter City Bike Challenge zegt hij: "Voor mij was het niet moeilijk. We hadden twee dagen heel veel wind, maar we reden om en om voorop. Bij Nijmegen heb ik een andere deelnemer 20 kilometer geduwd omdat zijn fiets kapot ging."

Prof

Drie dagen per week gaat Mengis naar Nederlandse les. Daarnaast loopt hij twee dagen stage bij een kringloopwinkel: "Ik wil eigenlijk leren om fietsenmaker te zijn." Na school en in het weekend traint Mengis op zijn racefiets: "Die ik nu heb is wel te klein geworden. Ik kreeg deze toen ik op m'n zeventiende in Nederland kwam." Mengis zoekt een sponsor voor een racefiets op maat en een club in de buurt om mee te trainen. "Ik vind het contact met de mensen tijdens het fietsen het leukst," vertelt hij, "maar ook de competitie! Ik wil professioneel gaan wielrennen. Over vijf jaar wil ik voor Nederland uitkomen in de 'Giro d'Italia'."

Meer berichten