Yhshom denkt erover om verpleegkundige te worden omdat hij graag met mensen werkt.
Yhshom denkt erover om verpleegkundige te worden omdat hij graag met mensen werkt. (Foto: Esther Geradts, FishEyeProducties)
Bewoners van SoZa

Yhshom is bewoner van SoZa: 'Ik heb mooie steden gezien, maar Den Haag is de mooiste'

In het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZa) aan de Anna van Hannoverstraat wonen vluchtelingen met een verblijfstatus en Hagenaars samen. Wie zijn ze en wat is hun verhaal? In deze rubriek een serie portretten van deze bewoners. Dit keer Yhshom Azeze. Vijf jaar geleden vluchtte hij uit Eritrea op zoek naar veiligheid en vrijheid.

Door Lisa Koolhoven/Verhalenpodium

Den Haag - "Als kind wilde ik piloot worden," vertelt Yhshom Azeze. "Nu wil ik mensen helpen met hun gezondheid en met ze praten. Mensen vrolijk maken kost mij geen moeite." Yhshom woont in SoZa*, het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, pal naast Den Haag Laan van NOI. Met de trein heeft hij al veel plekken in Nederland bezocht. ''Ik heb mooie steden gezien, maar Den Haag is de mooiste!" Yhshom is klaar met zijn Nederlandse lessen en gaat verder inburgeren. ''Daar hoort het kiezen van een goede studie bij en veel praten met Nederlandse mensen.'' 

"Vijf jaar geleden wilde ik veiligheid en vrijheid vinden," vervolgt Yhshom. "Daarom ben ik uit Eritrea weggegaan, ben ik door de woestijn en over zee gevlucht. Als je in vrijheid leeft, kun je aan groei denken. Ik wil studeren, maar ik wil ook het goede kiezen. Misschien word ik verpleegkundige, omdat ik graag met mensen werk." Over het wassen van patiënten twijfelt Yhshom: "In Eritrea doen familieleden dat. Voor mij is dat normaal. Mijn oma heeft voor mijn moeder gezorgd en nu zorgt mijn moeder voor haar. Als mijn oma naar het ziekenhuis moet, wassen wij haar."

Tegelijk zegt Yhshom: "Als ik iets leuk vind dan boeit het mij niet wat andere mensen zeggen. En als je iets leert, is dat nooit voor niets. We leven nu en daarom moet je nu dingen doen." Datzelfde gevoel heeft Yhshom over de ontwikkeling van SoZa en de plek waar het gebouw staat. Onlangs nam hij deel aan een brainstorm met buurtbewoners over de toekomst van SoZa na 2023. "De deelnemers kozen voor samenleven in de buurt met mensen van verschillende leeftijd en afkomst. Dan denk ik: als je dat wilt, dan moeten we nu beginnen, niet nog vijf jaar wachten!"

Meer berichten