Shalini wil ik door samen te bewegen, vrouwen inspireren om op te gaan staan, hun routine te doorbreken en te gaan doen waar hun ogen van gaan twinkelen.
Shalini wil ik door samen te bewegen, vrouwen inspireren om op te gaan staan, hun routine te doorbreken en te gaan doen waar hun ogen van gaan twinkelen. (Foto: Esther Geradts, FishEyeProducties)
Bewoners van SoZa

Shalini is bewoner van SoZa: 'Ik heb gehuild toen ik de sleutel kreeg'

In het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZa) aan de Anna van Hannoverstraat wonen vluchtelingen met een verblijfstatus en Hagenaars samen. Wie zijn ze en wat is hun verhaal? In deze rubriek een serie portretten van deze bewoners. Dit keer Shalini. Zij verlangde hevig naar zelfstandigheid en vond dat in SoZa.

Door Lisa Koolhoven/Verhalenpodium

Den Haag - "Sinds ik hier woon is er heel veel gaan schuiven. SoZa heeft me gered," zegt danseres, actrice, zangeres en vocal coach Shalini. "Het afgelopen jaar ben ik vijf keer verhuisd omdat ik me nergens thuis voelde. En verlangde ik zo naar zelfstandig wonen. Ik heb gehuild van opluchting toen ik de sleutel van mijn kamer hier kreeg." Shalini is opgegroeid in de Hindoestaanse gemeenschap van Den Haag: "Wat andere mensen zullen zeggen, is in onze cultuur heel belangrijk. Ik probeer mijn leven hier niet meer door te laten bepalen. Wonen in SoZa hoort daarbij, ook al vinden mijn familie en sommige vrienden me 'rebels'."

Familie
 Shalini deelt samen met statushouders en andere jonge Hagenaars een woonunit voor acht personen. "Het voelt alsof we familie zijn. Met de mensen uit Afghanistan en Iran heb ik vanuit mijn eigen cultuur veel gemeenschappelijks. En van de anderen leer ik juist nieuwe dingen. Statushouders vertellen niet altijd wat ze hebben meegemaakt, maar soms zie je iets in iemands blik. Dit helpt me mijn eigen problemen te relativeren. Er is onderling veel respect. Als er iets met schoonmaken niet goed is, wordt er gewoon over gecommuniceerd."

Inspireren
"We houden wel van andere muziek," vervolgt Shalini lachend. "Elke vrijdag zing ik samen met een vrouwenkoortje in de badkamer." Naast haar werk als zangeres en Zumba-docent ontwikkelt Shalini zich steeds meer als danseres en coach voor andere vrouwen: "Ik ben gestart met 'Shining with Shalini'. Hiermee wil ik door samen te bewegen, vrouwen inspireren om op te gaan staan, hun routine te doorbreken en te gaan doen waar hun ogen van gaan twinkelen. Rogier, mijn buurman in SoZa, helpt me met de website in ruil voor dansles."
 

Meer berichten