Kitty geflankeerd door twee bewoonsters op het Newtonplein, waar zondag honderden mensen vegetarisch picknicken (Foto: Magda de Vetten).
Kitty geflankeerd door twee bewoonsters op het Newtonplein, waar zondag honderden mensen vegetarisch picknicken (Foto: Magda de Vetten). (Foto: )

Meer saamhorigheid door buurtpicknick

Mega-lange tafels met smullende mensen. Nog even en het rustige Newtonplein verandert in één groot openluchtrestaurant. Op 5 augustus is er een buurtpicknick met vegetarische gerechten. "Er is best wel eenzaamheid."

Door Magda de Vetten

Den Haag - Mensen bij elkaar brengen. Dat is volgens Kitty Hinkenkemper het doel van de buurtpicknick voor Regentesse- en Valkenboskwartier. "Ik ben ervan overtuigd dat er best wel eenzaamheid is. Buurtbewoners kennen elkaar niet. Het is leuk als door de picknick meer saamhorigheid ontstaat."

De picknick is een potluck: iedereen neemt zelf eten mee en deelt dat uit aan andere buurtbewoners. "Pronk met je lekkerste vegetarische gerecht en deel dat met je buren", moedigt de organisatie op een poster aan. "Neem ook zelf je eigen bestek en bord mee, wij zorgen voor picknicktafels en entertainment."

"We vragen bewoners om eigen servies mee te nemen om plastic afval te voorkomen", legt Kitty uit. "We willen dit zo milieuvriendelijk mogelijk. Want dat is ook een doel van de picknick: mensen verleiden meer na te denken over het milieu. Dat is niet alleen iets voor de elite. Je kunt thuis lampjes vervangen door ledverlichting. In mijn straat hebben we een wormenhotel. De bewoners gooien hun groene afval in een bak en de wormen maken er de beste mest van die je kan hebben."

Wat is er verder te beleven op zondag 5 augustus? "Mensen uit de wijk maken muziek", antwoordt Kitty. "Er worden gedichten voorgedragen. Een dame komt met een kraampje 'mooi met minder'. Ze maakt bijvoorbeeld dingen om je huid te scrubben. Met producten uit het keukenkastje! En verder is het nog een beetje een verrassing wie er allemaal komen. Ik zeg het niet, lekker puh", lacht ze.

De picknick is nog maar het begin, vertelt Kitty. "Het is een voorproefje op ons festival Het Circus in wijkpark De Verademing. Dit jaar is het op 7, 8 en 9 september. Vorig jaar heeft het festival 12.000 mensen getrokken", vertelt ze trots. "We openen het groene circus met een vegetarisch buurtdiner; ook hierbij brengt iedereen zelfgemaakt eten mee."

"Verder treden buurtbewoners op die iets kunnen. En er komt een modeshow van de weggeefwinkel in de Witte de Withstraat. Er is veel toneel. Muzikanten. Vorig jaar hadden we een skelter op zonnepanelen en een smoothie-fiets: al fietsend maakte je je eigen smoothie, dus zonder de hulp van een mixer."

"Het moet een soort sport worden om duurzaam te leven: afval scheiden, auto's delen, parkeerplaatsen vervangen door perkjes. Als buurtbewoners elkaar kennen, gaat dat gemakkelijker", denkt Kitty. "Stel: een mijnheer heeft zonnepanelen op zijn dak en jij wilt dat ook. Maar hoe? Je vraagt er niet zo snel naar als je elkaar niet kent. Op de buurtpicknick en het festival kun je zo iemand aanspreken."

Handje meehelpen bij de buurtpicknick? Opbouwen, afbreken, schminken, mensen van het verzorgingshuis halen en brengen? Mail:

ikdoemee@hetcircus.me

Meer berichten