De drie geredde ooievaars maken het inmiddels goed. Ze verblijven nu in een ooievaarsopvang, in augustus mogen ze uitvliegen.
De drie geredde ooievaars maken het inmiddels goed. Ze verblijven nu in een ooievaarsopvang, in augustus mogen ze uitvliegen. (Foto: Caroline Walta)

Haagse Vogelopvang redt uitgeputte jonge ooievaars

De droogte die al weken aanhoudt, treft ook de Haagse ooievaars. De jongen zijn dit jaar langer op hun nest gebleven en ze hebben weinig energie om hun eerste vlucht te maken. In Vogelopvang De Wulp zijn onlangs vier jonge ooievaars binnengekomen, waarvan er drie zijn opgeknapt.

Den Haag - "Het ontbreekt de jonge ooievaars aan de kracht om het nest te verlaten, omdat ze minder voedsel krijgen dan andere jaren", vertelt Caroline Walta, vrijwilliger bij de Haagse Vogelbescherming. "Als ze voor het eerst gaan vliegen, blijkt dat ze moeite hebben om in de lucht te blijven."
Door de droogte kunnen de ouders maar een kleine maaltijd brengen. In de dorre velden zijn volgens Walta nauwelijks meer regenwormen, larven, kikkers en insecten - het menu van opgroeiende ooievaars - te vinden. "Drinken is ook steeds lastiger bereikbaar, want poeltjes zijn opgedroogd en het water in de sloten staat laag."
Walta "Jonge ooievaars maken hun eerste vlucht als ze 8 weken oud zijn, maar dit seizoen hebben ze wel 10 weken op het nest gezeten in de verwachting nog wat eten te krijgen. Verder hebben ze dit jaar veel minder tijd besteed aan de oefeningen om de vleugels sterker te maken, daarvoor is het te lang veel te heet geweest."

Noodlanding
"Door hun gebrek aan energie is het voor de jonge ooievaars vermoeiend om in de lucht te blijven. En eenmaal geland heeft een verzwakt jong niet het vermogen om op te stijgen", weet Walta.

De dierenambulance heeft twee uitgeputte jonge ooievaars gevonden in de straten van Den Haag, één in Alphen aan den Rijn en de Haagse Vogelbescherming heeft een verongelukt jong van een flatdak in Mariahoeve gehaald. Die laatste was niet meer in leven.

Hoogwerker
Op één nest zat een jong met zo'n achterstand in de ontwikkeling, dat het nodig was om deze er van af te halen. De Gemeente Den Haag is de vrijwilligers van Vogelopvang De Wulp te hulp geschoten met een hoogwerker. Het jong bleek niet levensvatbaar en is in de opvang ingeslapen. Het andere jong van dit nest is zelf met succes uitgevlogen.

Gered!
De drie jonge ooievaars die de afgelopen tijd verzwakt in Vogelopvang De Wulp zijn verzorgd, bleken eind juli voldoende aangesterkt. Een vrijwilliger heeft ze overgebracht naar de ooievaarsopvang waar de jongen tussen soortgenoten verder kunnen herstellen. Hier kunnen ze langzaam wennen aan de buitenlucht en oefenen met korte vluchten. In augustus kunnen ze de wijde wereld tegemoet vliegen.

Meer berichten