'Op de fiets heb je veel meer contact met de mensen uit de wijk en daarbij kun je met een auto niet alle straten in', aldus Bart.
'Op de fiets heb je veel meer contact met de mensen uit de wijk en daarbij kun je met een auto niet alle straten in', aldus Bart. (Foto: )

'Ook in de Archipelbuurt is criminaliteit'

Joyce Hoogland/Indebuurt.nl

Inwoner van de week

De Haagse wijkagent Bart van Leeuwen is lekker actief op sociale media. Hij volgt Indebuurt.nl/denhaag ook op Twitter en zo nu en dan wisselen we berichten uit. Tijd voor een real live ontmoeting.

Den Haag - We spreken met Bart af op het Bankaplein in de wijk Archipel. Sinds kort is Bart daar actief als wijkagent. De agent staat al op ons te wachten met zijn stadsfiets. "Op de fiets heb je veel meer contact met de mensen uit de wijk en daarbij kun je met een auto niet alle straten in", aldus Bart.

Voor veel kleine jongens en meisjes is het een droom om ooit bij de politie te werken, maar niet voor Bart. "Ik deed de sportopleiding in Goes en ik werkte in een zwembad. In dat bad zwommen veel agenten en daar raakte ik mee bevriend. Mede vanwege mijn sportiviteit en karakter zeiden zij 'waarom ga je niet lekker bij de politie?' Ik had daar zelf nog niet eens over nagedacht." Niet veel later volgde Bart de politieopleiding.

Bart is nu net 2 maanden wijkagent in de Archipelbuurt, daarvoor liep hij rond in de Schilderswijk. "Ik hield me daar vooral bezig met jongeren. Ik probeerde veel met de jonge gasten te praten zodat ze niet het verkeerde pad op gingen. Ze luisteren natuurlijk niet altijd en dat is heel frustrerend. Maar ik wist dan wel dat ik alles had gedaan wat ik kon doen."

Als we aan een agent in de Schilderswijk denken, denken wij aan grote risico's en gevaarlijke situaties maar volgens de nuchtere Bart valt dat allemaal wel mee. "Het is minder erg dan je denkt. Ik had al snel verbinding met de mensen op straat. Het is gewoon een gezellige volksbuurt."

Nu werkt Bart dus in de Archipelbuurt, een chique wijk in Den Haag. Saai in vergelijking met de Schilderswijk. "Welnee. Ik heb hier een hele andere functie en maak weer andere dingen mee. Want overal is criminaliteit. Ook in de Archipelbuurt is bijvoorbeeld drugs te vinden en wordt er ingebroken."

Naast het oplossen van dat soort zaken, is Bart's voornaamste taak het contact met de buurt. Weten wat er speelt. Hij gaat dus ook vaak met mensen in gesprek. "Ik heb wel eens een omaatje gehad die voor elk onbenullig dingetje belde, maar ja dat hoort er ook bij. En vaak zijn dat weer de mensen die veel zien. Zij weten precies wanneer er een verdacht persoon langsloopt."

Bart maakt ook wel eens heftige zaken mee. "Ik heb wel vaker iemand moeten reanimeren. Onlangs nog nam diegene contact met mij op om mij te bedanken. Dat is me echt bijgebleven. En ook als er iets aan de hand is met kinderen. Want ik heb zelf drie kids en dan ga je daar toch wel over nadenken. Gelukkig kan ik er thuis goed over praten en het verwerken."

Bart heeft tenslotte nog een advies. "Zeg niet tegen kinderen dat we ze 'gaan pakken'. Ik zie wel eens vader met een jong kindje en die zegt dan voor de grap 'Kijk maar uit straks pakt die agent je.' Zij beseffen niet dat het kind dat onthoudt en dat je zo een afstand creëert."

Meer berichten