Hoe redt een mooie Chinese vrouw zich in de 'Biblebelt'? Niet dus, want ze woont nu in Den Haag.(Foto: Jos van Leeuwen).
Hoe redt een mooie Chinese vrouw zich in de 'Biblebelt'? Niet dus, want ze woont nu in Den Haag.(Foto: Jos van Leeuwen).
Bestemming Den Haag

'Groot dorp met veel afwisseling'

Jubileum Bestemming Den Haag

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week in de honderdste aflevering: Ying Jun Cheng, uit Kampen (Overijssel).

Den Haag – Ying is geboren in de 'Biblebelt' en later heeft ze gewoond in Almelo, Amsterdam, Biddinghuizen en Rijssen. Maar er is één stad waar ze zich sinds een paar jaar echt thuis voelt: Den Haag. "Bijna 12 jaar geleden kwam ik hier voor het eerst op bezoek. Mijn zus woonde in deze stad en ze had me uitgenodigd om te gaan winkelen in het centrum. Het voelde meteen vertrouwd aan. Net een groot dorp maar wel met veel afwisseling", zegt ze.

"DEN HAAG VOELDE METEEN VERTROUWD AAN"

Een zoektocht naar geborgenheid en vertrouwen lijkt wel de rode draad in het leven van Ying. De kern hiervan ligt wellicht in een gebeurtenis niet lang na haar geboorte. Omdat haar Chinese ouders een restaurant moesten runnen in Kampen en verder weinig tijd hadden voor haar opvoeding, werd ze als baby vrijwillig afgestaan aan een Nederlands pleeggezin. "Ik heb daar tot mijn tiende jaar gewoond. Bij Chinese mensen gebeurt het vaker dat kinderen thuis een vaste oppas krijgen of ze gaan tijdelijk naar een pleegfamilie. Het heeft te maken met de cultuur. Het is erg belangrijk voor ze om te werken en genoeg geld te verdienen, zodat ze hun gezin kunnen onderhouden of een deel naar familie in China kunnen sturen", vertelt ze.

Nadeel bij die opvoeding in een Nederlands gezin is dat ze het dialect (Wenzhouhua) van de streek waar haar ouders vandaan komen niet goed kan spreken. Of ze daar zoveel nadeel van ondervindt is nog maar de vraag. "Ik moet zeggen dat de paar keren dat ik in China ben geweest de mensen sowieso Engels tegen me begonnen te praten. Blijkbaar vonden ze me niet echt Chinees", zegt ze lachend.

Hoe redt een mooie Chinese vrouw zich verder in de 'Biblebelt'? Niet dus. "Kampen is een pittoresk stadje en voor sommigen ook best gezellig, maar ik ervoer het als benauwd", zegt Ying. "Ik wist al gauw dat ik daar niet oud zou willen worden en op zoek moest naar een stad met meer kansen en mogelijkheden."

Ying werkt nu als customer manager bij een groothandel in Rotterdam van telefoon- en tabletaccessoires. "Daarnaast geef ik leiding aan projecten zoals webshopbeheer en de samenwerking met andere verkoopplatforms", zegt ze.

Na haar werk komt ze gauw terug naar Den Haag. Soms om nog even te wandelen langs de Hofvijfer. "Statig en mooi gebied daar", zegt ze. Een andere keer wil ze nog even gaan uitwaaien langs de Pier in Scheveningen en voelt ze zich een beetje als een toerist in eigen stad.
Maar meestentijds heeft ze na haar werk maar één gedachte: bij haar vriend zijn. "Hij woont ook in het Haagse en is de liefde van mijn leven", zegt ze. Met zijn productiebedrijf Colours Media timmert hij aan de weg en maakt toevallig ook films die over Den Haag gaan. "Zo leer ik meer van deze stad en de Hagenaars", zegt Ying.

Tegenbezoek?

"Voor mij is Den Haag mijn 'hometown', dus ik verwijs de Hagenaars graag naar twee plekken in hun eigen stad (zie kaders. red.)."

Poke & Avocado

"Deze zaak is net nieuw aan de Wagenstraat in China Town en je kunt er poké bowls halen. Dat is een voedzaam Hawaïaans gerecht in een grote kom met onder meer zalm, boontjes, avocado, mango, verse vis en groenten."

Haagse Markt

"Sinds kort heb ik Surinaams leren koken dus ik ga graag naar de Haagse markt voor groenten zoals kousenband, oker en peper en andere producten", zegt Ying. "Meestal is het daar behoorlijk druk en is het beter om vroeg in de ochtend er naar toe te gaan."

Meer berichten