"Ik word door haar verwend", zegt Tineke Akkerman (links) over haar buddy Corrien Toet. (Foto: Magda de Vetten)
"Ik word door haar verwend", zegt Tineke Akkerman (links) over haar buddy Corrien Toet. (Foto: Magda de Vetten) (Foto: )

Buddy Netwerk koppelt mensen

De één zocht gezelschap, de ander wilde iets betekenen voor een medemens. Nu zitten zij samen op een terras te kletsen of ze dwalen door een museum: Tineke Akkerman en Corrien Toet. Ze kwamen bij elkaar via Buddy Netwerk in Den Haag. "We zijn vriendinnen geworden."

Door Magda de Vetten

Den Haag - Het tv-programma van Geer & Goor bracht Corrien op het idee. "Zij gaan naar ouderen die nooit eens buiten komen", vertelt ze. "Ik had altijd al vrijwilligerswerk gedaan en ik dacht: ik moet het maar weer eens oppakken."

"Gelukkig!" reageert Tineke. Zij kreeg van een hulpverlener de tip om zich bij het Buddy Netwerk aan te melden. "Ik zit veel alleen en zocht een beetje gezelschap." Een coördinator van het netwerk kwam bij haar praten over haar hobby's en levensomstandigheden. Want het moet wel klikken tussen de buddy en het maatje.

"Ik hoorde wat Tinekes hobby's waren: kleuren, wandelen, dieren", zegt Corrien. "En net als ik heeft ze geen familie. Ik dacht: het zou een match kunnen zijn. Voor mij is alles goed, zei ik tegen de coördinator, als het maar niet in Kijkduin is. Dat vond ik te ver. Tineke woont tegen Kijkduin aan, dus het ging over. Maar 's avonds thuis dacht ik: moet ik toch niet eens kennismaken? Anders mis ik misschien iets. En het klikte meteen, hè?"

"Ja, ik kreeg een bosje bloemen van Corrien. Dat is attent. Ik ben dat niet zomaar gewend." Corrien: "Later bleek dat we hetzelfde gevoel voor humor hebben. In het begin moet je aftasten wat je tegen elkaar kunt zeggen." "Je moet eerst aan elkaar wennen, aan elkaar ruiken", vindt Tineke.

"Elke vrijdag komt Corrien en daar kan ik echt naar uitkijken. We wandelen, gaan naar het tuincentrum of het museum. En ze kijkt naar de beveiliging van mijn computer." Corrien: "Ik ben een goedkope klusjesvrouw, haha." Tineke: "Het is fijn dat je dat doet. Als ze spaghetti kookt, doet ze dat ook voor mij." "Af en toe maak ik een soepie." "Ik word verwend! Corrien is heel eigen. Als we samen op het terras zitten, voelt het meer als twee vriendinnen."

"Je hoeft niet per se met elkaar de hort op", benadrukt Corrien. "Als een maatje thuis een kop thee wil drinken, dan is dat ook goed. Ik kan het mensen aanraden om buddy te zijn, maar ik heb het dan ook getroffen. Het voelt niet als vrijwilligerswerk, maar meer dat ik naar een vriendin ga. Ik werk fulltime en vind dat dit niet zoveel tijd kost. Die twee uurtjes per week kunnen mensen toch wel missen voor een ander? Je krijgt een goede training." Hierin leren buddy's hoe je aan mensen kunt zien of ze goed in hun vel zitten en of ze bijvoorbeeld dronken zijn. Ieder jaar zijn er borrels voor vrijwilligers en terugkomdagen.

"Een maatje heb je voor een jaar, zo is de regel van Buddy Netwerk. Daar gaan wij ons niet aan houden, hoor. We hebben het gewoon gezellig samen." Tineke beaamt dat. "Het is lekker ontspannen. We hoeven geen van beiden op te zitten en pootjes te geven."

Buddy Netwerk Den Haag: 070-3649500

info@buddynetwerk.nl

Meer berichten