Van links naar rechts: Mieke Claes, Seppe, Siebe en Dirk van Limbergen (foto: Jos van Leeuwen)
Van links naar rechts: Mieke Claes, Seppe, Siebe en Dirk van Limbergen (foto: Jos van Leeuwen) (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (101): 'Het Binnenhof en de Ridderzaal'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Mieke Claes en Dirk, Seppe en Siebe van Limbergen uit Lommel, Belgisch Limburg.

Den Haag – Uw verslaggever vraagt zich af waar Willy Claes is gebleven, de vroegere politicus van de Socialistische Partij Anders (SP.A) in België en later ook nog secretaris generaal van de NAVO. "Ik ben geen familie maar ik weet wel dat hij nog leeft en iedere dag piano speelt", zegt Mieke enigszins grappend.

Het gezin Claes - Van Limbergen is in onze stad voor een citytrip van drie dagen. "Dit is voor ons de tweede keer in Den Haag", zegt Mieke. "De eerste keer was in december 2016." Ze lijken in eerste instantie verdwaald op de Stationsweg, zo ver weg van de gangbare toeristenplekken in onze stad. Maar zelf spreken ze over een bewuste keus. "We staan open voor het multiculturele."

Een vergelijking tussen België en Nederland is gauw gemaakt, vooral ook omdat Mieke regelmatig het persoonlijk voornaamwoord gij (ge) gebruikt en daarbij een lieflijk Vlaams-Limburgs accent op uw verslaggever loslaat. "Als ge in België in de winkel komt is iedereen met z'n eigen bezig en rustig. Als je in Nederland in de winkel komt praat iedereen met iedereen. De Nederlanders zijn vrij, ze zeggen alles en gooien het eruit. Dat is gezellig", zegt ze lachend. De drie heren knikken gedwee.

De eerste keer dat ze in Den Haag waren was de familie niet echt voorbereid. Ze gingen wandelen en museums bezoeken. "Het was toen ook een citytrip en we zagen overal kerstversiering", zegt Seppe. Mieke vult hem aan: "Nu zijn we beter voorbereid en we hebben uitgezocht wat we willen zien. Onder meer hebben we een bezoek gebracht aan het Binnenhof en hebben 10 kilometer gewandeld van onze Stayokay aan de Scheepmakerstraat naar het Vredespaleis. Dirk verbreekt zijn stilte en zegt: "We zijn ook naar de Ridderzaal geweest."

Seppe vertelt nog over een bezoek aan Panorama Mesdag. "Het was heel mooi om te zien en ook erg groot. Veel groter dan verwacht." Tegen het einde gaat het over hun bezoek aan Toros Santiago Restaurant. Lekker gegeten? "Heerlijk", klinkt het bijna in koor.

Tegenbezoek?

"Reis naar het Glazenhuis van Lommel. Je vindt daar kunstwerken van glas", vertelt Mieke. "Verder vind je daar ook een zandcollectie van 2000 soorten zand uit heel de wereld."

Meer berichten