'Ik kwam uit Georgetown, Guyana en keek hier mijn ogen uit.' (Foto: Jos van Leeuwen).
'Ik kwam uit Georgetown, Guyana en keek hier mijn ogen uit.' (Foto: Jos van Leeuwen). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (102): 'Klinkers keurig op hun plaats'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: David Sam uit Zoetermeer.

Den Haag – 'Oh where's my Bess?' zingt hij met een prachtige baritonstem in een video op YouTube. "Dat was in het jaar 2000 tijdens een opname voor Una Voce Particolare", zegt hij. "Het was een muziekprogramma op de televisie voor opkomende zangtalenten op het gebied van opera, operette en musical. Uiteindelijk wist ik tot de finale door te dringen en werd ik gedeeld winnaar."

David's verhaal is eigenlijk best wel bijzonder want tot vijf jaar voor zijn finaleplaats was hij rijschoolinstructeur en wist hij niet dat hij kon zingen. "Iemand (ik weet niet meer wie) vond dat ik een zangstem had en adviseerde mij om lessen te nemen. Dus ik stapte naar het Koorenhuis in Den Haag. Daar ontmoette ik Lia van der Velde, een zangpedagoge. Die vrouw was geweldig", zegt hij enthousiast. "Ze begreep het bereik en de klankkleur van mijn stem en heeft me verder ontwikkeld. Mijn liedje op YouTube is toentertijd door haar uitgekozen."

Met plezier denkt David ook terug aan de Grote Kerk. "Daar was in mei 2005 de opname van het televisieprogramma 'Nederland zingt' en ik mocht daarin optreden. Heel bijzonder", zegt hij. David blijft zijn passie met de wereld delen en om nog meer te groeien volgt hij binnenkort een masterclass bij een beroemde operazanger. "Dat is Marco Bakker", zegt hij. "Wellicht de grootste klassieke zanger die Nederland ooit heeft gehad."

David heeft altijd een fijn gevoel gehad bij onze stad. "Het begon al in 1982 toen ik hier voor het eerst op bezoek was bij een vriend. Ik kwam uit Georgetown, Guyana en keek mijn ogen uit. Het was overal netjes, de straatklinkers lagen allemaal keurig op hun plaats, de rioleringen waren afgedekt en er was weinig onkruid. Toen ik me er verder in ging verdiepen, zag ik bepaalde structuren en systemen, vooral erop gericht om Den Haag mooier te maken. Dat bevalt me wel", zegt hij. Een 'hotspot' van toen? "Bar-dancing Siando op de Amsterdamse Veerkade", zegt David. "Ik had toen nog niets met klassieke muziek en ging het liefste dansen op Meringue, Bachata en salsa."

Tegenbezoek?

"Ik ben in Georgetown opgegroeid en dat is wellicht interessanter voor de Hagenaars", zegt David. "Bezoek de Guyana Botanical Gardens, een park met fraaie flora." Ook vind je daar de kissing bridge, een must voor verliefde stelletjes.

Meer berichten