Over Kizomba: 'Hier is het geseksualiseerd en jonge vrouwen in strakke leggings bepalen het beeld.' (Foto: Peter van Zetten)
Over Kizomba: 'Hier is het geseksualiseerd en jonge vrouwen in strakke leggings bepalen het beeld.' (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (103): 'Herkenningspunt van de vrijheid'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Eliza Sala uit Luanda, Angola.

Den Haag – "Mijn moeder is overleden. Van mijn vader heb ik geen idee waar hij is", begint Eliza haar verhaal. Net 16 jaar oud vluchtte ze jaren geleden met haar broertje naar ons land. Daardoor is ze gevormd en ook een beetje gehard. "Zo jong als ik was had ik de verantwoordelijkheid voor mijn enige familielid in dit land. Mijn jeugd was dan ook anders dan de meeste tienermeisjes. Soms ontving ik bijvoorbeeld officiële brieven waarin ik werd aangesproken als mevrouw Sala. Ik vond dat gek", vertelt ze.

Voor Eliza begon de kentering eigenlijk bij Station Den Haag Centraal. "Daar kwam ik voor het eerst de stad binnen en het was alsof iedereen me begreep. Op die plek zag ik ook voor het eerst van mijn leven een tram. Sindsdien is dat station voor mij een herkenningspunt van de vrijheid", vertelt Eliza.

Over een favoriete plek in onze stad hoeft ze niet lang na te denken. "Dat is de Grote Markt, een plek waar je mensen kunt ontmoeten van diverse afkomst en cultuur", zegt ze. Na een moeizame start is het alsnog goed gekomen met Eliza. Altijd was ze al geïnteresseerd in dansen. Niet verwonderlijk dat ze hierin een opleiding is gaan volgen en er haar beroep van heeft gemaakt. Nu reist ze de wereld over en geeft ze workshops in Angolese Kizomba, Samba, Axe en Afro-dance. Bovendien is ze een dansschool gestart en geeft ze lessen aan de Hobbemastraat 120 (Theater De Vaillant).

Over de lessen Angolese Kizomba wil ze iets kwijt. "Het draait daarbij vooral om de 'groove' en het gevoel dat je bij de muziek hebt. Niet zozeer om de moeilijke stappen en de figuren. Het plezier en de beleving staat altijd centraal", zegt ze.

Gepassioneerd is ze over de dans die in haar geboorteland is ontstaan en in West-Europa ook populair is geworden. Maar ze plaatst een kanttekening. "Hier is het geseksualiseerd en jonge vrouwen in strakke leggings en met allerlei sensuele bewegingen, bepalen het beeld. In mijn land is die dans bedoeld voor iedereen. Zonder probleem dans je met je moeder, vader of welk ander familielid dan ook. Die schoonheid is hier volledig weg. Jammer!" Info: www.dancasala.nl

Tegenbezoek?

"Reis naar Museo Nacional da Escravatura", zegt Eliza. "Daar vind je alles over de slavernijgeschiedenis van de Portugese slavendrijvers met foto's en objecten."

Meer berichten