Robin en Marijnke bij het Filmhuis, waar hun documentaire over Escher de komende weken te zien is.
Robin en Marijnke bij het Filmhuis, waar hun documentaire over Escher de komende weken te zien is. (Foto: Magda de Vetten)

Film over Escher doet man achter het werk uit de doeken

Ik ben de enige mens in de wereld die een goede film kan maken over mijn eigen prenten, vond kunstenaar M.C. Escher. Toch is er nu een nieuwe documentaire over zijn leven en werk, bijna vijftig jaar na zijn dood. Het is een kristallen film omdat die al 10.000 bezoekers naar de bioscoop heeft gelokt.

Door Magda de Vetten

Den Haag - "We kennen Eschers wereldberoemde werk wel, maar we weten niet veel over hemzelf." Regisseur Robin Lutz doet de aanleiding voor de film uit de doeken. "Wie is de man achter het werk? We lazen zijn dagboeken en ontdekten honderden brieven die niet gepubliceerd waren. Als je die op volgorde legt, krijg je een boek over zijn leven."

Levensverhaal

Met een eerdere film over hem was Escher niet zo happy, vertelt Robin. "Hij schreef ooit dat hijzelf als enige een echt goede film zou kunnen maken. "Laat hij dat dan zelf doen, dachten we. Hij vertelt in de documentaire zijn levensverhaal in z'n eigen woorden uit brieven enzo. Van hem is het scenario. Wij zijn z'n nederige dienaren die dat in beeld brengen. Met zijn drijfveren, emoties. 'Wij' zijn kunsthistorica Marijnke de Jong en ik."

Gekweld

Escher komt naar voren als een gekweld kunstenaar in de film Escher: Het Oneindige Zoeken. Marijnke: "Hij was nooit tevreden. 'Dit is het mooiste wat ik ooit gemaakt heb', dacht hij soms. De volgende dag werd hij wakker en vond hij het toch weer niets. Hij wilde het oneindige in beeld brengen. Iets wat niet ophoudt, maar altijd doorloopt. Dat vond hij de ultieme schoonheid. Daar zocht hij zijn hele leven naar."

Mick Jagger

"Hij sloot zich vaak op in z'n atelier. Niemand mocht zijn werk zien tot het klaar was. Hij was een grijze muis die tegen wil en dank de wereld veroverde. Mick Jagger vroeg hem een elpeehoes te ontwerpen. Maar hij was niet uit op commercieel succes. Hij kapittelde Jagger omdat die het waagde hem in een brief met zijn voornaam aan te spreken: Maurits. Ik wed dat hij nog nooit van de Rolling Stones had gehoord."

Robin had niet op een prijs voor de Kristallen film gerekend. "Voor een documentaire is 10.000 bezoekers vrij veel. De prijs is in Den Haag uitgereikt omdat deze stad de grootste Eschercollectie in de wereld huisvest."

Veel plezier

Bijna drie jaar hebben ze aan de film gewerkt. "Met ontzettend veel plezier. In Italië speurden we soms dagenlang om het standpunt te vinden van waaruit Escher een tekening had gemaakt."

Marijnke: "We hebben ons ondergedompeld in alles wat er van hem te vinden was. In recordtijd word je een mini-expert." Robin: "Soms is dat belastend. Je bent de hele dag met hem bezig. Ik dróómde van Escher."

Escher is niet dood

Zijn werk is nog steeds heel populair, zegt Robin. "Tentoonstellingen trekken miljoenen bezoekers. Het werk is heel speels. Je kijkt naar een prent en denkt dat het klopt. En dan zie je: het is fake! Water stijgt op, tegen de zwaartekracht in. Daarna klatert het in een waterval naar beneden. Jongeren laten zijn werk op hun lichaam tatoeëren. Escher is niet dood. Hij leeft voort."

Meer berichten