Foto:

Haagse hoort nu al bij wereldtop surfen

Het leven van de 18-jarige Eveline Hooft ziet er heel anders uit dan dat van een 'normale' Haagse tiener. "Ik ben dit jaar maar iets meer dan een maand in Nederland geweest."

Door Joyce Hoogland/Indebuurt.nl

Den Haag - De Haagse Eveline is de enige Nederlandse surfster die alle wedstrijden van de junior surftour heeft gedaan en daardoor is ze nu al beroemd in de surfwereld. Wij spreken haar in de korte periode dat ze even thuis is.

Eveline is heel blond en haar huid is flink gebruind. Dat komt door al die zonnige plekken die ze bezoekt. "Begin dit jaar was ik in Maui op Hawaï. Dat was echt super tof!"

Surfen klinkt natuurlijk heel stoer, maar het kan ook best spannend zijn. Er loeren veel gevaren in de zee. "Ik heb in Hawaï bij een haven van ver haaien gezien. Ik was toen niet aan het surfen. Mijn coach zei wel 'Als je een haai ziet, moet je hem in je bord laten bijten dan kun je nog terug zwemmen", zegt Eveline lachend. De week daarna kwam ze wel bijna oog in oog te staan met een haai.

"We waren rustig aan het surfen toen ik ineens een vin in het water zag, maar de poten van schildpadden kunnen ook op een vin lijken. Dus het duurde even voordat ik doorhad dat het een haai was. Ik schrok natuurlijk en ben gelijk het water uitgegaan. Dus gelukkig is er niks gebeurd", aldus de stoere tiener.

Eveline surft een groot gedeelte van het jaar in het buitenland, maar het is allemaal hier op Scheveningen begonnen. "Mijn vader is gymleraar en met zijn klas nam hij een surfles. Hij vond dat zo leuk dat ik dacht 'dat wil ik ook.' Ik was toen 7 jaar." Eveline heeft vervolgens één surfles gevolgd en is daarna zelf aan de slag gegaan. "Ik heb veel van mijn vader geleerd en van andere surfers."

Eveline legde niet gelijk haar volledige focus op surfen, ze deed ook aan andere sporten zoals hockeyen, turnen en snowboarden. Allemaal op hoog niveau. "Ik wist dat ik uiteindelijk een keuze moest maken en dat was niet gemakkelijk. "Toen ik vorig jaar geslaagd was voor de havo ben ik fulltime gaan surfen."

Eveline is zelfs de enige Nederlandse die de hele junior surftour heeft gedaan. Nu focust ze zich op de senior surftour. "Je moet gewoon alles geven als je bij de wereldtop wil horen", zegt de nuchtere tiener.

Bij die wereldtop hoort Eveline al. In mei van dit jaar won zij als eerste Nederlandse surfster de Women's Junior Tour in het Franse Pont l'Abbé. "Mijn ouders en mijn team waren daarbij. Het was zo mooi!"

Door de vele trainingen en wedstrijden is Eveline weinig thuis. "Ik mis mijn ouders en broertje natuurlijk wel, maar elke vakantie die ze hebben komen ze naar mij toe. Ook facetimen we vaak."

Eveline leidt een heel ander leven dan veel leeftijdsgenootjes. "Ik ging nooit uit want ik wilde liever in de ochtend trainen. Ook heb ik nog nooit alcohol gedronken."

Eveline's doel is het behalen van de World Surf League Championship Tour. "Daar zal ik keihard voor trainen. En de Olympische Spelen zou helemaal fantastisch zijn."

Meer berichten