Op zaterdag 1 september vloeit het Embassy Festival op het Lange Voorhout om 20.00 uur over in de UIT Nacht. (Foto: Parcifal Werkman)
Op zaterdag 1 september vloeit het Embassy Festival op het Lange Voorhout om 20.00 uur over in de UIT Nacht. (Foto: Parcifal Werkman) (Foto: Parcifal Werkman)

Drie dagen lang gratis cultuur snuiven

Redactie

UIT en Embassy Festival

Bij velen staat het UIT Festival Den Haag met stip in de agenda. En dat is niet zo gek, want met minimaal 118 gratis optredens is het evenement al een uitje op zich. Tel daarbij op de veelzijdigheid die het Embassy Festival eraan toevoegt en je begrijpt waarom het Cultuurweekend ook bij expats en toeristen geliefd is. Nieuw dit jaar is het CultuurPlein.

Den Haag - UIT Festival Den Haag presenteert van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 2 september in een driedaagse marathon de trailer van het culturele seizoen 2018-2019. Dit gebeurt met optredens en previews van onder andere het Nederlands Dans Theater, Shirma Rouse, Karsu, Residentie Orkest, Alex Ploeg en vele andere grote artiesten. UIT Festival Den Haag vormt dit jaar samen met het Embassy Festival, Le Marie Marché en het Cultuurplein het Cultuurweekend.

Op vrijdag trapt het UIT Festival af met het open huis van de Cultuurankers. Volgens Noortje Ankersmit is dit een belangrijk onderdeel. "Daarmee laten we zien dat cultuur niet alleen in het centrum te vinden is, maar dat er ook in de stadsdelen op dat gebied veel gebeurt." De Cultuurankers zetten niet alleen hun deuren wagenwijd open, er is ook van alles te doen. Eveneens op vrijdag is om 17.00 uur de kick-off van het Embassy Festival, een culturele, culinaire en muzikale wereldreis in eigen stad. Met meer dan 60 deelnemende landen is dit tweedaagse festival omvangrijker dan ooit.
Op zaterdag 1 september vloeit het Embassy Festival op het Lange Voorhout om 20.00 uur over in de UIT Nacht. Ankersmit is blij dat de twee festivals zo met elkaar verweven zijn. "Hierdoor maken wij niet alleen kennis met de diverse culturen die hier vertegenwoordigd zijn, andersom komen zij ook in contact met de cultuur in deze stad."

De laatste dag is gereserveerd voor de cultuurmarkt. Ruim honderd culturele instellingen presenteren zich op het Lange Voorhout en op diverse locaties in het centrum aan het publiek. "Het is geen veredelde flyer-markt, er zijn veel gratis optredens, vijf podia en programma's bij de instellingen", belooft Ankersmit.

Nieuw dit jaar is het CultuurPlein met activiteiten voor de hele familie. Ankersmit: "Het vindt plaats op het Plein. Naast optredens, is er een programma met hoolahoop workshops, knutselen met Tante Jookje en meet & greet met Woezel en Pip." Dit jaar heeft ook Le Marie Marché zich aangesloten bij het festival. De Franse Markt met veel authentieke Frans producten en activiteiten is zowel op zaterdag en zondag op de Lange Vijverberg te vinden. Ankersmit erkent dat het propvolle programma wellicht wat overweldigend kan zijn. "Om de bezoeker behulpzaam te zijn, heeft de organisatie dit jaar vijf inwoners van Den Haag met uiteenlopende leeftijden en interesses gevraagd om hun eigen favoriete lijstje samen te stellen. Die zijn verkrijgbaar bij de kraam van de Ambassade van Den Haag. Dat kan helpen bij het kiezen van de route", besluit Ankersmit.

www.uitfestivaldenhaag.nl en www.embassyfestival.com

Meer berichten