Milko Lippe, één van de zeven  gedupeerde zelfbouwers van het Viljoenplantsoen (Foto: Bram Corstjens)
Milko Lippe, één van de zeven gedupeerde zelfbouwers van het Viljoenplantsoen (Foto: Bram Corstjens)

Rechter wil geschil snel oplossen

Zelfbouwkavels Viljoenplantsoen

Het conflict tussen zeven kopers van zelfbouwkavels aan het Viljoenplantsoen en de gemeente Den Haag moet met hulp van een mediator binnen enkele weken opgelost worden.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Met dit dringende advies heeft de kortgedingrechter van de Rechtbank Den Haag de ruziënde partijen verleden week woensdag naar huis gestuurd. "Ik kan me levendig voorstellen dat er is gekozen voor een kort geding want er zit druk op de ketel", voegde hij er aan toe. Lukt de bemiddeling niet dan gaat hij alsnog vonnis wijzen.

"Dit is iets waar we al vanaf het begin op hebben aangedrongen"

Het geschil gaat over de hoogte van de schadevergoeding die de kopers eisen omdat de grond die ze van de gemeente gekocht hebben ernstig vervuild bleek te zijn. Daardoor hebben ze grote vertraging opgelopen bij het bouwen van hun huis en zijn ze onder meer geconfronteerd met gestegen prijzen voor bouwmaterialen en een boete van de aannemer. De gemeente erkent verantwoordelijkheid maar vindt dat ze 'niet volledig aansprakelijk is voor alle geleden schade'. Voor sommige kopers liggen de kosten rond 130.000 euro inclusief een contractueel vastgelegde boete van 49.000 euro die ze aan de aannemer moeten betalen.

Fayssal el Majjaoui is één van de kopers en hij kan zich wel vinden in het advies van de rechter. "Ik vind het positief want er komt nu een mediator die onafhankelijk naar de zaak gaat kijken. Maar eigenlijk is dit iets waar we al vanaf het begin op hebben aangedrongen bij de gemeente", zegt hij.

Tijdens de rechtszaak vertelt Jaap van der Valk, advocaat van de gemeente Den Haag, dat inmiddels uitvoering is gegeven aan een motie van de gemeenteraad - ingebracht door Groep de Mos op 12 juli 2018 - waarin is bepaald dat voor deze kwestie een onafhankelijk schade-expert benoemd moet worden. "Dat zit op dit moment in het offertetraject", zegt hij. "Er zijn drie deskundigen benaderd met de vraag of ze hierin willen acteren."

Milko Lippe is ook één van de kopers en hij reageert als door een adder gebeten. "Ik vind het raar dat de slager die al een hele tijd zijn eigen vlees keurt, zonder aan de kopers iets te vragen, op zoek is gegaan naar een onafhankelijk expert. Volgens mij is het altijd de bedoeling geweest van de motie van de raad, dat hij in overleg met ons wordt aangesteld. Hoe kan je anders garanderen dat hij/zij niet bevooroordeeld is? Overigens is deze handelwijze van de gemeente in lijn met de acties die wij de afgelopen twee jaar van hen hebben gezien. Onprofessioneel, niet adequaat en geen rekening houdend met onze kant van de zaak", zegt hij.

Mr. Houweling, advocaat van de kopers, is verbaasd over de woorden van Jaap van der Valk. "Ze weten over de urgentie van deze zaak en je zou verwachten dat de gemeente hierin haar verantwoordelijkheid neemt. Laten we even afwachten hoe de mediation via de rechtbank gaat", zegt hij.

Meer berichten