"Hein noemen we altijd Gein. Heineken bier noemen we Geineken bier." (Foto: Peter van Zetten).
"Hein noemen we altijd Gein. Heineken bier noemen we Geineken bier." (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (104): 'Zitten in de Tuin van Berlage'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: actrice Katarina Justic uit Rotterdam.

Den Haag – Ze is bekend als zuster Betty Luijendijk uit de soapserie 'Goede tijden, slechte tijden'. Maar vermoedelijk geniet ze meer faam als Shirina Delic, een personage die ze bijna zes jaar speelde in 'Onderweg naar Morgen'. "Mijn karakter in deze tv-serie veranderde van een lief en rustig meisje die in Amsterdam kwam wonen, naar een gestoorde ziel die tot moord in staat was, vanwege de liefde. Die wisseling van karakters vond ik heel fijn om te spelen. Dat is ook het leuke aan soaps", zegt Katarina.

Liefde is ook de reden dat ze jaren geleden naar onze stad is verhuisd. "Mijn man komt uit Den Haag en heet Hein", zegt ze. Terwijl ze zijn naam noemt, twinkelen haar ogen en vertelt ze iets grappigs. "Ik ben van Kroatische afkomst en bij ons wordt de H standaard uitgesproken als een G. Dus Hein noemen we altijd Gein. Heineken bier noemen we Geineken bier. Heel veel lol hebben we erover", zegt ze hartelijk lachend.

Vroeger reisde Katarina met haar ouders regelmatig naar het strand. "Dan stonden we vaak op de Van Alkemadelaan met de auto in de file en had ik alle tijd om de omgeving in me op te nemen. Ik vond dat ze hier mooie huizen hadden en heel sjiek volk", zegt ze.

Een plek die ze tegenwoordig graag bezoekt in onze stad is de Tuin van Berlage (Beeldentuin Gemeentemuseum). "Het is daar net een park, straalt rust uit, je kan een kleedje meenemen en gaan zitten terwijl je kinderen gaan voetballen. Vlakbij is bovendien een mooi grand café (Brasserie Berlage) en je bent omringd door het culturele van Den Haag."

Dan gaat het over het WK-voetbal 2018 van bijna twee maanden geleden, waarin Kroatië met een finaleplaats een hoofdrol speelde. Opnieuw twinkelen haar ogen en ze lacht. "Dat was fantastisch", zegt ze. "Ik ben natuurlijk Nederlandse maar ook Kroatische en als ik vond dat er te weinig beelden van mijn team op de televisie waren, begon ik al serieus te mopperen. Toen moest het WK nog beginnen. Bij ons thuis leefde het in ieder geval heel erg. Ik had vlaggetjes van Kroatië besteld en op alle ramen geplakt."

Tegenbezoek?

"Veel interessanter is om naar Krk te reizen, het eiland waar mijn ouders vandaan komen. De hoofdstad heet ook Krk en daar vind je oude stadsmuren (Romeins, 2e eeuw voor Christus, red.) en een prachtige kathedraal (5e eeuw voor Christus, red.).

Meer berichten