Het moment van de opening van restaurant Sophie
Het moment van de opening van restaurant Sophie (Foto: )

Grandeur, passie en culinair genieten op landgoed de Wittenburg

Afgelopen dinsdag werd restaurant Sophie op Kasteel de Wittenburg officiëel geopend. Er zijn een aantal bekende Hagenaars afgekomen op deze opening, waaronder de tv publiekslievelingen Frank Jansen en Rogier Smit, zangeres Jennifer Ewbank met haar man, hockeyer Robin de Munk, zakenman Tony Tetro en vele anderen. We zien ook Miss World Nederland, Leonie Hesselink en culinair specialisten zoals Ramon Beuk en Janny van der Heijden.

Tekst en foto´s: Martin Reitsma

De sfeer in de tuin van dit prachtige Wassenaarse landgoed is optimaal. Velen zijn gesoigneerd en zomers gekleed vanwege de behaaglijke temperatuur met een mild zonnetje . Op de achtergrond relaxte loungeklanken van DJ Nicky Louwers. Zij draait inmiddels wereldwijd. Gigs in Ibiza zijn standaard voor haar geworden. Fierce Angle radio draait regelmatig haar platen en heeft ze onlangs haar eerste platencontract bij NITEC getekend. Het is dan ook niet gek dat juist zij werd gevraagd om te draaien tijdens de opening van restaurant Sophie. Bij aankomst ontvangen de genodigden een heerlijk glas mousserende wijn, beter bekend als champagne. Al snel stroomt de mooie kasteeltuin vol met genodigden in classy outfits. Geanimeerde gesprekken volgen in aanloop naar de officiële opening die even na zessen plaats zal vinden. Vriendelijk bedienend personeel gaat rond met amuses die voortreffelijk smaken. In de tuin spreken we Frank en Rogier van het tvprogramma 'Paleis voor een prikkie' dat een groot kijkcijferkanon werd. Zij hebben het uitstekend naar hun zin deze avond. Frank: 'toen wij benaderd werden om mee te werken aan dit tv programma hebben we direct ja gezegd en we gaan nu voor een televizierring.'

Barones Sophie Sloet van Oldruitenborgh is eveneens 'aanwezig'.

Ook de 'reincarnatie' van barones Sophie Adrienne barones Sloet van Oldruitenborgh (1860-1941) is aanwezig tijdens deze opening. Zij trad in 1881 in het huwelijk met jonkheer Helenus Marinus Speelman. Het echtpaar woonde eerst in Den Haag in een vorstelijk pand aan de Korte Vijverberg, waarin nu het Haags Historisch Museum is gevestigd. In 1899 besloot het echtpaar dat het tijd was voor een eigen kasteel en kocht een stuk grond in Wassenaar, waarop zij een kasteelachtig huis liet bouwen, dat werd kasteel de Wittenburg. Anno 2018 draagt restaurant Sophie haar naam. De barones arriveert in een blauw gewaad, hoog gezeten op een prachtig wit paard. In haar kielzog een lakei, gestoken in een statige livrei met de grandeur uit de 19 eeuw. Het plaatje is adembenemend en de bewondering is compleet als op het bordes blijkt dat ze ook nog kan zingen.

Opening in stijl

Op het bordes komen restaurantmanager Jordy van der Vegt, directeur Ralf Meppelder en eigenaar Lase Hu vervolgens samen om getuige te zijn van een mooi openingsritueel. Culinaire experts Janny van der Heijden en Ramon Beuk houden beiden een kwaliteitsfles champagne vast terwijl een sommelier gehuld in een prachtige groen zijden cape en in zijn handen een blinkende sabel de fles met een soepele armbeweging ontkurkt. Een luid applaus volgt en Janny en Ramon verklaren daarbij het restaurant als officieel geopend. Restaurantmanager Jordy van der Vegt heeft het duidelijk naar zijn zin en vertelt ´bij Restaurant Sophie is iedereen van harte welkom voor à la carte lunch en diner. Laat je verrassen met gerechten uit onze Franse keuken met Aziatische twist. Barones Sophie en haar man waren behoorlijk reislustig. Samen reisden ze de hele wereld over. De indrukken die zij opdeden, werden verwerkt in de bouw van hun huis. Helenus Marinus en Sophie bezochten samen de meest bijzondere en verre oorden, waaronder verschillende landen in Azië. In die tijd was het zeer gebruikelijk om uit deze landen pronkstukken mee te nemen. Deze werden in hun woonhuis geëtaleerd om hun welvarendheid en rijkdom aan gasten en genodigden te tonen. Zo staat er in de Kleine Lounge van Kasteel de Wittenburg een bijzondere reeks Chinese vazen. Onze van origine Fransen keuken is hierdoor geïnspireerd. Wij laten onze gerechten daarom graag verrijken door producten, kruiden en bereidingstechnieken uit de Aziatische keuken'

Haagse iconen verzorgen binnenkort optredens op het kasteel

Zangeres Jennifer Ewbank kijkt uit naar haar volgende optredens op het kasteel. Op 16 september, 14 oktober en 18 november a.s. zal zij tijdens een 'Afternoon High Tea' prachtige nummers zingen, terwijl het publiek kan genieten van allerlei heerlijkheden uit de keuken. Daarbij zorgt Jennifer met haar mooie stem voor een ontspannen sfeer op de Wittenburg. Haagse Jennifer is o.a. bekend van The Voice of Holland en wordt begeleid door haar gitarist Johnny Smokes. Ook de bekende Haagse cabaretier Paul van Vliet zal een leesvoorstelling doen op het kasteel op 26 oktober a.s. Hij leest voor uit zijn nieuwste boek Brieven aan God en andere mensen, dat in oktober zal verschijnen. Hij vertelt zijn verhalen in de intimiteit van de zaal van dit kasteel en laat zich op een zeer persoonlijke manier kennen. Onlangs ontmoette schrijver dezes Paul in Den Haag en daarbij maakten we een afspraak voor een interview met hem over dit boek.

Voor meer info of reserveren:
WWW.WITTENBURG.NL | CONCERTEN@WITTENBURG.NL
of bel 070 515 15 00. Info over het restaurant via www.restaurantsophie.nl

Meer berichten