Foto:

Drummers van 6 tot 84 jaar met Cesar Zuiderwijk op Scheveningse strand

DEN HAAG - Drummers van 6 tot 84 jaar met Cesar Zuiderwijk op Scheveningse strand

Zondag 9 september a.s., 16.00 uur spelen 2000 drummers samen op het Scheveningse strand onder leiding van Cesar Zuiderwijk, drummer van de Golden Earring. De oudste deelnemers aan het slagwerkspektakel zijn Carla Sleebos (bijna 85) en de bekende drummer John Engels (83 jaar), de jongste is de Belgische Julian (6). Drummers uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland komen naar Den Haag. Ook bekende (inter)nationale percussionisten en muzikanten maken hun opwachting. Het concert 2000 Drummers aan Zee bij het Havenhoofd-Noorderstrand is gratis toegankelijk en onderdeel van Feest aan Zee.

Oudste en jongste deelnemers
Cesar Zuiderwijk werkte 26 jaar aan de compositie Four Horizons die zondag gespeeld wordt. Alle soorten slagwerk komen samen in het stuk en de 2000 deelnemende drummers zijn ingedeeld in vier werelddelen: Noord, West, Zuid en Oost. Carla Sleebos wordt deze maand 85 jaar, woonachtig in Den Haag en drumt sinds twee jaar in de coverband Sixpack. Ze drumt aanstaande zondag mee in het Noordvak, dat bestaat uit de drumstellen die we in Europa en Noord-Amerika kennen. Ook de bekende solodrummer John Engels van 83 jaar speelt mee. Hij drumt al 65 jaar, heeft met alle bekende namen uit de jazzwereld gespeeld en is een van Zuiderwijks eerste grote helden. In het Noordvak doet ook de Belgische Julian van 6 jaar mee. Hij drumt samen met zijn vader Jeroen.

Nationaliteiten
Behalve de Belgische vader en zoon doen 111 andere Belgen mee aan dit concert. Ook uit Duitsland, Tsjechië en Italië komen drummers naar het Scheveningse strand om onderdeel te zijn van het slagwerkspektakel. Alle Nederlandse provincies en grote steden zijn vertegenwoordigd onder de deelnemers. In totaal zijn er 180 percussionisten uit Den Haag, 83 uit Rotterdam, 48 uit Breda, 36 uit Amsterdam, 28 uit Utrecht, 23 uit Eindhoven, 23 uit Emmen en 8 uit Groningen. Voor het Westvak (Afrikaanse djembés) wordt nog naar een paar deelnemers gezocht, aanmelden kan via de website 2000drummersaanzee.nl.

Speciale acts
Zondag komen bij 2000 Drummers aan Zee alle slagwerkinstrumenten samen. Te horen zijn Japanse daiko's, Afrikaanse djembé's, Braziliaanse surdo's, Cubaanse conga's, Schotse snaredrums, cajons, repiniques, tamborims, caixa's, doundouns, bongo's, timbales, floortoms en natuurlijk héél véél drumstellen. Daarnaast zijn er speciale acts van onder meer Percossa, de Drumbassadors, Michael Schack en Drum Demons, een nieuwe slagwerkgroep van Cesar Zuiderwijk en Koen Herfst. Ook zullen er een aantal nationale en internationale topdrummers meespelen. Wie dat zijn, blijft nog een verrassing tot zondagmiddag!

Programma
Deelnemers arriveren 's ochtends voor een besloten repetitie bij het Scheveningse strand. Hen is aangeraden om met het openbaar vervoer te reizen. In de middag zullen brassbands door Scheveningen trekken om het publiek te mobiliseren richting het Noordelijk havenhoofd. Klokslag 16.00 uur slaat burgemeester Pauline Krikke op de gong, waarna het twee uur durende concert aanvangt. Het concert is gratis te bezoeken. Publiek wordt ook aangeraden met het openbaar vervoer of fiets te komen.

Meer berichten