Cesar zocht oogcontact met fotograaf Jerrold Malle
Cesar zocht oogcontact met fotograaf Jerrold Malle (Foto: JERROLD-MALLEE)

Vette rockshow Golden Earring op het strand van Scheveningen

Er was lang naar dit concert uitgekeken. Op een aantal fansites op de sociale media kon je al weken van te voren lezen hoezeer de fans toeleefden naar dit strandconcert op Scheveningen. Ze werden niet teleurgesteld afgelopen donderdagavond. Golden Earring gaf een dijk van een optreden. Het publiek bleek zeer gemêleerd. Van jong tot oud, fans van het allereerste uur maar ook de kinderen van, iedereen genoot.

Tekst: Martin Reitsma - fotografie: Jerrold Mallee

De grootste rockband van de benelux heeft in de loop van haar lange bestaan al tal van hoogtepunten meegemaakt. Ze kenden groot internationaal succes met nummers als 'Radar Love', '' When The Lady Smiles' en 'Twilight Zone.' Het album 'Moontan' uit 1973 werd een internationale bestseller. 'Radar Love' is nog regelmatig van coast to coast te horen op de Amerikaanse radio en wereldwijd werden miljoen albums verkocht waarbij de gouden en platina platen aaneen werden geregen. De echte hardcorefans zijn het memorabele Scheveningse strandconcert uit 1986 nooit vergeten, decennia later wordt er nog over gesproken. Met het optreden van 6 september j.l. kunnen deze vitale rockers opnieuw een hoogtepunt bijschrijven op hun toch al zo indrukwekkende staat van dienst. Het was al weer het 4e strandconcert van de band. In aanvang leek het of de weergoden het concert niet goedgezind waren. De regen viel in de middag nog met bakken uit de hemel. Muzikanten en fans vreesden het ergste voor de avond. Hoewel het fris was en de lucht soms donker en dreigend bleef het tot opluchting van velen de hele avond droog aan het strand.

Rock 'n Roll stroomt de band nog steeds door de aderen

Na een formidabel optreden van de Haagse singer-songwriter Tim Akkerman betreden de mannen van Golden Earring rond 20.30 het podium en openen direct sterk met 'Just Like Vince Taylor' Je ziet dat de band er zin in heeft. Ze ogen energiek en gretig. Identical volgt en klinkt 'Pretty damn good?'! Al gauw is de 10.000 koppige menigte een swingende massa op dit nummer van album 'Tit's an Ass.' De rock 'n roll stroomt hen nog door de aderen. In het begin van de set verwaait het geluid enigszins, dit blijft lastig in de buitenlucht aan zee. Maar gaandeweg wordt het steeds beter en blijft het geluidsniveau vrij constant. George Kooymans zet in met 'Here comes the night' de eerste zin van 'Another 45 miles'. Het nummer kwam in 1969 uit als single dat niet op een album verscheen. Het is ook de eerste hit van de band onder de naam Golden Earring. Het publiek draait echt warm als de eerste tonen van megaklapper 'Twilight Zone' uit 1982 wordt ingezet. Nummers als 'Liquid Soul' 'The Devil made me do it' en 'I do rock & roll' beklijven eveneens . Ontspannen roept Barry: Onze hits spelen we omdat júllie er van houden en het leuk vinden" 'Going to the run' blijkt opnieuw een publiekslieveling en wordt dan ook volop meegezongen. 'When the Lady smiles' en 'Long blond animal' zijn natuurlijk echte rock 'n rollklassiekers die het dan ook goed doen bij het enthousiaste publiek. 'Vanilla Queen' staat eveneens op de setlist en blijkt een aangename verrassing. Barry opent met: 'Fascinating lady, snowflake in the sun- You make me feel so bourgeois- Oh, you've captured everyone.' Een fascinerende tekst. Het nummer komt van de bestseller 'Moontan' uit 1973 Het is hét grootste Nederlandse rockalbumsucces maar heeft de tijd goed doorstaan en klinkt nog altijd groots. 'Johnny make believe' van het album 'Face It' uit 1994 is het volgende nummer  en blijkt nog altijd een populaire meezinger. Na een indrukwekkende bassolo van Rinus Gerritsen worden de eerste tonen ingezet van het memorabele 'Radar Love' Ook deze versie klinkt weer ijzersterk- inclusief de minutenlange drumsolo van Zuiderwijk - Het gaat het dak eraf. Uitbundige licks en riffs, een stevige ritme sectie en Bertus Borgers fenomenaal op sax, kortom een band in topvorm. Fotograaf Jerrold Mallee valt op met zijn lange gestalte en zegt tegen me: 'Kijk nou: Cesar maakt weer oogcontact met me en leuk zeg,  hij neemt weer een prachtige pose aan achter zijn drumstel, dat wordt vast weer spectaculaire foto.' doet hij speciaal voor mij, wist je dat? ' Het resultaat van zijn fotografie kunt u bij dit artikel zien.

Radar Love

Schrijver dezes moest tijdens de eerste tonen van het nummer nog eens terugdenken aan een eerder interview met de bandleden. 'In de zomer van 1973 moest er een single getrokken worden van 'Moontan', Cesar ging voor 'The Vanilla Queen', maar bij de andere leden bleek 'Candy's Going Bad' favoriet en niemand dacht op dat moment aan 'Radar Love.' Maar het ijzersterke nummer had zich live al bewezen en men besloot toch om het als single uit te brengen én met succes, het werd de beroemdste Nederlandse rocksingle ooit en werd ook in Engeland en Amerika een daverende hit. Er zijn miljoenen singles van verkocht. Geen andere song van eigen bodem is wereldwijd zo vaak op de radio en wordt zo vaak op verzamel-cd's gezet. In de VS, Canada én Australië werd het verkozen tot ultieme 'car classic'. Deze maand bestaat het nummer 45 jaar en bleek mede aanleiding tot dit muzikale feestje op het Scheveningse strand. De toegift van een onvergetelijk strandconcert is sterk met 'She Flies On Strange Wings' van het album 'Seven Tears' uit september 1971 en voor mij het hoogtepunt van de avond. Het laatste nummer 'Holy Holy Life' is energiek, een band in deze vorm had voor velen nog wel even door mogen spelen.

Na afloop van het concert peilden we nog enkele meningen van fans van het eerste uur.

José Uittenbroek uit Schiedam vond het optreden te gek en zegt: 'het Earring virus blijft altijd in je bloed aanwezig, die stemmen, de sfeer, heerlijk, maar ze heeft ook een kritische noot waarbij ze vertelt: 'diverse mindervaliden, waaronder ikzelf, zijn wat gefrustreerd over de belachelijke afstand tussen het podium en het dek waar wij op konden plaatsnemen. We konden écht niets zien, moesten turen om de schermen beetje te kunnen vinden. Het concert klonk grandioos maar ik heb naderhand thuis van anderen hun video's bekeken en toen zag ik pas wat er zich op de bühne had afgespeeld. Ook contact maken met vrienden in het veld was zelfs onmogelijk. Sorry maar zo'n avond beleef je maar 1x en kun je niet overdoen. Berry Albers uit Noord Holland vult haar aan en zegt: 'Ik moet je eerlijk zeggen dat we op het plekje 'in het buitenland' zeer weinig gemerkt hebben van de sfeer in het publiek, meezingen kon je eigenlijk niet horen. Bovendien waren de bandleden onzichtbaar, af en toe zag je een schim bewegen'

Joop Schutte en Barry Albers hadden zelfs een speciaal T Shirt aan op deze avond met daarop de datums van alle vier de strandconcerten van Golden Earring, Joop: ' Het concert was gaaf! Ik vond ze allemaal in "topvorm". Blijft een genot om naar te kijken en te luisteren. Het is en blijft jammer dat de setlist niet wat aangepast wordt. Ze hebben zoveel nummers, waar ze uit kunnen kiezen. Maar ondanks dat, blijft en is het de beste band van Nederland. De meningen over de setlist zijn zoals altijd verdeeld. Terwijl de een vast blijft houden aan het horen van zoveel mogelijk hits en bekend werk, opteert een ander weer aan vernieuwing van nummers op de speellijst. Wat voor velen evenwel vooral telt is dat hier na zoveel decennia nog steeds een sterke en monumentale band optrad die het publiek wist te raken en te vermaken. Er zit nog lang geen roest op de band. In deze vorm kunnen de mannen nog jaren door. De vele fans van Golden Earring hoeven evenwel niet lang te wachten om hun favoriete band weer te horen.

Nieuwe CD box

Vandaag is namelijk de release van de uitgave: Live recordings Golden Earring verzameld in een mooie box 'Alive Trough The Years. Golden Earring brengt voor het eerst een overzicht van zijn live-opnames uit. Van debuut Live uit 1977 tot en met Naked III uit 2005 – de belangrijkste livealbums van Nederlands meest legendarische rockband zijn verzameld in de monumentale box Alive... Through The Years, aangevuld met twee CD's vol non-album tracks en live-rarities.De box bevat bovendien uitgebreide liner notes van gerespecteerd muziekjournalist Tjerk Lammers en een reeks unieke foto's. De gelimiteerde en genummerde box Alive… Through The Years is een uitgave van Red Bullet en Universal Music en verschijnt een jaar na de succesvolle release van de Earring-box The Complete Studio Recordings.De box is onder meer te bestellen of te koop bij Museum RockArt en in tal van zaken.

Meer berichten