Den Haag is veel sympathieker”, zegt Martijn Goosen (Foto: Peter van Zetten).
Den Haag is veel sympathieker”, zegt Martijn Goosen (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (105): 'Demonstreren op het Malieveld'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Martijn Goosen uit Utrecht.

Den Haag - "Als ik een vergelijking maak met de andere grote steden dan heeft Rotterdam mijn voorkeur, omdat ik daar geboren ben. In Amsterdam is het vergeven van de toeristen en heb je overal dat drugsgebruik. Den Haag is wat dat betreft veel sympathieker", zegt hij.

Martijn is opgeleid als kunstenaar maar dat vond hij lastig geld verdienen. Toen kreeg hij aanbiedingen om workshops te verzorgen over techniek. Dat is overgegaan in Duurzaamheid. Nu rijdt hij het land door met De Duurzame Ontdekbus en verzorgt activiteiten voor kinderen van 3 tot 16 jaar. "In de bus zitten 40 mogelijkheden", vertelt hij enthousiast. "De blikvangers zijn het piepschuimzeilbootje, iets wat de kinderen zelf in elkaar knutselen. Dit gaat vooral over energie (wind). Verder ook de insectenlolly, dat vooral meer duidelijk maakt over vlees eten. Van alle dingen die voor de natuur het meest schadelijk zijn staat dit namelijk bovenaan. Samen met de kinderen smelt ik chocola in een vormpje en meelwormen en krekels gaan erin. Dan wordt er een stokje aan vastgemaakt. Lekker hoor!" Martijn pauzeert even en neemt een aanloop naar de populairste activiteit. "Dat is de waterraket", zegt hij. "Ik neem een plastic fles met een beetje water, zet dat op een stokje en sluit dit aan op een fietspomp. Door te 'pompen' komen er bellen in en stijgt de luchtdruk in de fles. Uiteindelijk vliegt hij de lucht in. Soms wel 30 meter hoog. Dat vinden zowel kinderen als volwassenen erg leuk."

In onze regio geeft Martijn regelmatig demonstraties en wordt soms uitgenodigd door Duurzaam Den Haag, de organisatie die initiatieven ondersteunt om onze stad duurzamer te maken. Maar ooit kwam hij hier voor iets anders. "Ik kwam demonstreren op het Malieveld tegen de plaatsing van kernraketten in Nederland. Dat was in 1983", vertelt Martijn trots. "Er waren toen bijna 550.000 mensen bij." In zijn vrije tijd reist hij tegenwoordig graag naar onze stad om het Gemeentemuseum te bezoeken. "Vooral de wisselende tentoonstellingen", zegt hij. "Kan me nog herinneren dat ik naar werk van de schilder Mark Rothko kwam kijken. Een geweldige kunstenaar." Meer info: www.duurzameontdekbus.nl

Tegenbezoek?

"Reis naar de Oudegracht rondom de Domtoren. Dat is het leukste gebied van de stad", zegt Martijn. "Je kan daar leuke eettentjes vinden of met een kano door de gracht varen."

Meer berichten