Redouane vindt Den Haag een mooie stad en hij komt er ook graag (Foto: Peter van Zetten).
Redouane vindt Den Haag een mooie stad en hij komt er ook graag (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (106): 'Leuke tijd bij Theater De Vaillant'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Redouane el Hassani uit Sidi Kacem, Marokko.

Den Haag – "Mijn allereerste keer in Den Haag was op de dag van de moord op Pim Fortuyn (6 mei 2002, red.). Ik was in de buurt van het parlementsgebouw en zag veel journalisten, bijvoorbeeld van de BBC", zegt Redouane. "Begrijpelijk want er was zojuist een belangrijk politicus vermoord. Voor het publiek was niet meteen duidelijk wie er achter zat. Het maakte me een beetje angstig. Er ging van alles door mijn hoofd en de spanning nam alleen maar toe. Totdat de dader bekend was."

Dan vertelt Redouane over een heel bijzondere ontmoeting, al de volgende dag. "Ik liep in het centrum en zag koningin Beatrix lopen. Er liep een oudere vrouw naast haar. Eigenlijk twijfelde ik of zij het wel was want ik kende haar alleen van de televisie. Maar iemand wilde een foto maken en een beveiliger sprong er voor. Toen was ik ervan overtuigd."

Vanaf het begin vindt Redouane Den Haag een mooie stad en hij komt er ook graag. In sommige opzichten lijkt het multiculturele van onze stad op het multiculturele van Marokko. In zijn geboorteland zijn de Romeinen geweest, er wonen christenen en Joden, witte mensen, zwarte mensen, Berbers en Arabieren. "Iedereen kan daar vrij z'n geloof belijden", zegt hij en onder meer een kerk bezoeken."

In onze stad komt hij nog steeds graag. Is het niet om hier te werken dan is het wel om uit te gaan. "Ik werk in de horeca, vooral als assistent kok en heb nog gewerkt bij het North Sea Jazz Festival. Dat was in 2005, het laatste jaar dat het in Den Haag werd georganiseerd. Ook werkte ik vorig jaar bij Theater De Vaillant aan de Hobbemastraat. Dat was ook een leuke tijd", zegt hij.

Met een Marokkaanse assistent kok is er een grote kans dat er couscous of tagine op tafel komt. "Ja", zegt hij, "Maar ik maak ook graag sushi." Er is een restaurant in onze stad waar Redouane graag naar toe gaat. "Dat is restaurant Vapiano aan het Buitenhof", vertelt hij. "Het is Italiaans eten, erg lekker en toegankelijk voor iedereen."

Tegenbezoek?

"In Sidi Kacem vind je veel natuur. Niet met de georganiseerde parken zoals hier in Nederland maar met prachtige landschappen en heuvels. Bovendien zijn de mensen daar erg vriendelijk en gastvrij", zegt Redouane.

Meer berichten