Michael Wilkerson is een in Australië geboren bewoner van SoZa.
Michael Wilkerson is een in Australië geboren bewoner van SoZa. ((Foto: Esther Geradts, FishEyeProducties)
Bewoners van SoZa

Michael is bewoner van SoZa: van miljoenenstad Melbourne naar diversiteit op een vierkante kilometer

In het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZa) aan de Anna van Hannoverstraat wonen vluchtelingen met een verblijfstatus en Hagenaars samen. Wie zijn ze en wat is hun verhaal? In deze rubriek een serie portretten van deze bewoners. Dit keer Michael Wilkerson. Hij verruilde miljoenenstad Melbourne voor Den Haag.

Door Lisa Koolhoven/Verhalenpodium

Den Haag - "Ik vind het knap wat Nederlanders op een kleine oppervlakte kunnen doen," vertelt Michael Wilkerson, een in Australië geboren bewoner van SoZa. "Er zijn hier veel grote steden dichtbij elkaar, maar het voelt niet druk. Ik ben Melbourne gewend, daar wonen 4,5 miljoen mensen! In Nederland zijn mooie, slimme gebouwen, dat vind ik ook van SoZa. Familie en vrienden vinden het bijzonder dat ik hier woon. Ik leef samen met vier mensen uit Eritrea, een Pools meisje en twee Nederlanders. Voor mij maakt diversiteit het leven interessant."

Werken met mensen

Diversiteit vindt Michael ook bij het Leger des Heils in de Schilderswijk: "Ik werk daar in een centrum met mensen met een verslaving en psychische problemen." Michael kreeg het werken met mensen met de paplepel ingegoten: "Mijn Australische vader woonde in de jaren tachtig op een woonboot in Amsterdam en zette zich daar in voor daklozen. Via via ontmoette hij mijn moeder, die Nederlandse is. Samen gingen ze naar Australië, waar mijn zus en ik geboren werden. Van mijn derde tot mijn negende hebben we over de hele wereld gewoond. Mijn vader werkte toen voor een ontwikkelingsorganisatie."

Vluchtelingen

Michael is zelf opgeleid tot jongerenwerker en ontmoette in zijn werk in Melbourne Eritrese vluchtelingen. "Omdat ik mij verbonden voel met Nederland door de taal en mijn familie, besloot ik in 2017 naar hier te komen. Het wonen in SoZa geeft mij de kans mensen uit Eritrea en hun cultuur beter te leren kennen. Het mooiste vind ik hun gastvrijheid. Elke keer als ik langs de keukentafel loop en ze zitten te eten, nodigen ze me uit. Ik ben hier ook bevriend geraakt met twee jongens uit Syrië. We gaan met elkaar naar het strand en barbecueën in het Westbroekpark. En we pingpongen veel! Als ik met mensen kan zijn, ben ik gelukkig."


 

Meer berichten