(Foto:Esther Geradts, FishEyeProducties)
Bewoners van SoZa

Salam Faraj is bewoner van SoZa: 'Ik heb hier al mooie vriendschappen opgebouwd'

In het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZa) aan de Anna van Hannoverstraat wonen vluchtelingen met een verblijfstatus en Hagenaars samen. Wie zijn ze en wat is hun verhaal? In deze rubriek een serie portretten van deze bewoners. Deze week Salam Faraj. Hij was één van de eerste bewoners.

Door Lisa Koolhoven, Verhalenpodium

Den Haag - "Samen met mijn broer was ik één van de eerste bewoners hier," vertelt Salam Faraj in de woonkamer van ANNA & Co. "Ik heb goede relaties met de mensen van het jongerenwerk en SoZa*. We doen mee aan allerlei activiteiten zoals burendag, tafeltennis en de crossfit training van Ibrahim."

Syrië

Salam en zijn broer woonden – allebei begin twintig – drie jaar lang alleen in Damascus, voordat zij eind 2017 naar Nederland kwamen voor gezinshereniging. "Mijn moeder en oudere broer hebben de zware tocht voor ons gemaakt. Mijn moeder is een dappere vrouw."

Gevaarlijk

In Damascus studeerde Salam geologie: "Door de oorlog in Syrië heb ik mijn studie niet kunnen afmaken. Vaak was het te gevaarlijk om naar de universiteit te gaan of de wegen waren onbegaanbaar." Geologie is wel al die tijd zijn passie gebleven en dat is de reden dat hij er alles aan doet om zijn studie in Nederland te vervolgen: "Ik wil de geschiedenis van moeder aarde weten, hoe alles samenhangt. Geologie gaat over zoeken en experimenteren, minder over zeker weten. Je moet wel geduldig zijn! Salam heeft alle examens gehaald die nodig zijn om te starten met een schakeljaar ter voorbereiding op het HBO en de universiteit.

Geweldig

Tot die tijd werkt hij in de horeca, op dit moment nog bij Strandpaviljoen Zuid. "Ik werk samen met aardige mensen. Toen het in de zomer zo druk was, zeiden ze: 'neem alsjeblieft even pauze, anders raken we je kwijt!'. Zijn huisgenoten bij SoZa zijn ook allemaal druk met studie of werk. Samen koken doen ze niet vaak, maar als het zo uitkomt eten ze wel gezamenlijk aan de grote tafel. "Het is geweldig om hier ook samen met Nederlandse mensen te wonen. Mijn buurman heeft me bijvoorbeeld geholpen toen ik een probleem met de verzekering had. Ja, ik heb hier al mooie vriendschappen opgebouwd."

Meer berichten