Miyu vindt Den Haag veel meer een stad dan Amsterdam (Foto: Peter van Zetten).
Miyu vindt Den Haag veel meer een stad dan Amsterdam (Foto: Peter van Zetten).
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (108): 'In Kijkduin naar de hemel kijken'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Miyu Hayashi uit Osaka, Japan.

Den Haag – Ze is babysitter (nanny) van beroep en heeft een eigen bedrijf opgericht om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar eigenlijk gaat het erom dat ze de Nederlandse taal en de cultuur wil leren.

Vooralsnog communiceert ze vooral in het Engels en toen ze in 2016 net in Nederland was aangekomen, moest ze erg eraan wennen dat mensen zo vriendelijk tegen haar waren. "Ik droeg bijvoorbeeld een grote en een kleine koffer vanaf het vliegveld naar de trein. Dat ging moeilijk vanwege het gewicht", vertelt ze. "Een man bood me zijn hulp aan en ik was heel erg verrast. Japanners zouden niet zo snel een buitenlander helpen. Niet omdat ze niet hulpvaardig zijn, maar ze zijn veel te bang dat ze dan Engels moeten spreken. Mijn vader, moeder en broer spreken die taal ook niet, behalve dan 'yes', 'no' en 'thank you'."

Voor haar komst naar ons land las Miyu een blog van een Japanse vrouw die in Nederland woonde en vertelde over haar leven. "Ik ging meer informatie inwinnen en zo kwam ik erachter dat de mensen hier over het algemeen goed Engels speken. Ik vroeg me af hoe dat kwam. Wat was het geheim? Ik geloof dat het te maken heeft met het onderwijssysteem", vult ze zelf in.

Na een aantal jaren hier weet ze nu veel meer over de steden in ons land en kan ze goed vergelijken. "Ik vind Den Haag veel meer een stad dan bijvoorbeeld Amsterdam", zegt ze. "Dat je vlakbij in Scheveningen de zee kan zien vind ik geweldig. Bovendien heb je hier veel meer natuur en mooie parken."

De zee speelt blijkbaar een belangrijke rol in het geluksgevoel van Miyu want los van Scheveningen flaneert ze ook graag op de boulevard van Kijkduin. "Het is daar minder druk", zegt ze. "Soms ga ik er naar toe, kijk naar de hemel en geniet van de frisse lucht. Soms wil ik daar gewoon als de zon zijn. Als mensen de zon zien worden ze meestal blij. Dan voel ik me het meest gelukkig."

Tegenbezoek?

"Reis naar het winkelgebied van Osaka en bezoek een takoyaki-restaurant", zegt Miyu. Dat zijn hartige Japanse poffertjes, mooie ronde balletjes, gevuld met octopus. Sommige mensen denken dat mijn land erg duur is maar in Osaka kan je zo'n beetje op iedere straathoek voor minder voor minder dan 5 euro takoyaki eten."

Meer berichten