De leden van Kerkkoor Pasensi (Foto: Michel Groen).
De leden van Kerkkoor Pasensi (Foto: Michel Groen).

Van gelegenheidskoor naar vaste waarde

Kerkkoor Pasensi bestaat 50 jaar

Kerkkoor Pasensi van de Evangelische Broedergemeente (EBG) in Den Haag bestaat 50 jaar, een opmerkelijk jubileum want eigenlijk was het niet de bedoeling dat deze zanggroep langer dan een dag zou bestaan.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – "Het was een gelegenheidskoor", zegt Hedwig Callender, de man die er vanaf het begin bij was en nog steeds meedoet. Zijn verhaal is een duik in de geschiedenis met onder meer de namen van de eerste leden.

"In augustus 1968 kwam ik in Nederland wonen en raakte direct betrokken bij de voorbereidingen van het huwelijk van mijn broer", vertelt hij. "Voor de huwelijksceremonie stond er geen koor ingepland want binnen de kerk was dat er niet. Toen kwamen enkele trouwe leden en ik op het idee om er dan maar zelf eentje te vormen. Op de dag van het huwelijk (maandag 30 september 1968) bestond de groep uit mijn zus Annette, mijn nicht Evelien, Truus Promes, Olivia Wouter, Gerda Moesant en ik. Jan Ottevanger wilde ons wel begeleiden op het orgel en hij nam ook zijn dochter Ria mee. Freddie Kantoor was onze dirigent."

"Ik ben dol op zingen, daarom ben ik er nog steeds bij"

Door het succes was de stap van gelegenheidskoor naar een 'echt' muziekgezelschap dat binnen en buiten de kerk optredens gaf, niet meer zo moeilijk. Vooral op de hoogtijdagen, zoals kerst, lieten ze van zich horen.

Iemand die niet lang na het allereerste begin erbij kwam, was Wilma Mets. "Ik ben dol op zingen, daarom ben ik er nog steeds bij", zegt ze. Haar favoriete liedje zingt ze graag in het Sranan Tongo (Surinaamse taal) en is wat dat betreft toepasselijk: 'Bribi, lobi, howpu' (Geloof, liefde, hoop).

Karin Madirsan zit er pas 4 jaar bij. "De koorleden hebben me heel goed opgevangen. Het was alsof ik er al jaren bij was." Ze kon haar oren niet geloven toen ze hoorde dat het koor al 50 jaar bestond. "Dat wil zeggen dat ze erin geloven en plezier hebben. Eigenlijk merk ik dat wel als we zingen", zegt ze."

Dirigent Benno Boeijink zit al 10 jaar bij Pasensi. "Het leukste vind ik de mensen in het koor", zegt hij. "Ik kom zelf uit het oosten van het land maar het klikt gewoon tussen ons. Preise masra (Prijs de Heer) is zijn favoriete lied en hij vertelt graag waarom. "Als je goed luistert, dan hoor je de componist aan het water zitten in Suriname en je hoort in de verte de kerkklokken luiden", zegt hij.

Voorzitter van Pasensi is Mildred Clark. Dat is ze sinds het begin van dit jaar maar ze zingt al bijna 15 jaar in het koor. "We zingen echt kerkmuziek. Meestal a capella", zegt ze. "Het oudste lid is 80 jaar en het jongste is 51. Pasensi betekent geduld en dat is wel toepasselijk omdat we meestal veel geduld met elkaar hebben." Ook zij heeft een favoriet liedje, hetzelfde als Madirsan: 'More love to thee'. "Een heel mooi lied, meer als een gebed eigenlijk. Je kan ook niet anders dan het als een gebed brengen", besluit ze.

Meer berichten