Inge van de Vooren hoopt met het spreekuur veel mensen de weg te kunnen wijzen in de wirwar van instanties en regelingen. (Foto: HB)
Inge van de Vooren hoopt met het spreekuur veel mensen de weg te kunnen wijzen in de wirwar van instanties en regelingen. (Foto: HB) (Foto: )

SP start spreekuur in Laak: 'Meest schrijnend zijn de WMO-zaken'

SP Den Haag start een inloopspreekuur voor mensen die problemen hebben met hun baas, verhuurder, gemeente of belastingdienst. Geen overbodige luxe, weet SP-voorzitter Inge van de Vooren. Haar mailbox stroomt al langer vol met hulpvragen van mensen die hun weg niet weten te vinden in een wirwar van formulieren.

Door Helga Boudestein

Den Haag - "Het meest schrijnend zijn de WMO-zaken", zegt Van de Vooren in het pand van de SP aan de Allard Piersonlaan 48. Ze vertelt over een gezin waarvan het kind afhankelijk is van een traplift. Door de achterstand bij de gemeente laat die te lang op zich wachten. Heel erg vindt ze dat. "Moet je je voorstellen dat je elke dag een keer of twee een kind van zo'n dertig kilo de trap op en af moet tillen. Die ouders en het kind komen hierdoor bijna nergens meer."

Boos

Probleem is dat veel mensen in Laak de weg naar de instanties niet goed kunnen vinden, zo stelt Van de Vooren. Laat staan dat ze weten welke regelingen er allemaal zijn. "Ik zie wel eens mensen met schulden waarvan ik denk; dat hoeft niet." Ook is het volgens haar lastig om aan de juiste formulieren te komen. "Alles is digitaal en nog steeds niet iedereen heeft een computer", legt ze uit. Wat ook niet altijd helpt is een gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal en het ambtelijk taalgebruik in de brieven. Van de Vooren: "Mensen worden daardoor soms onterecht boos omdat ze denken ze dat ze iets moeten betalen, terwijl ze juist iets krijgen. Ze begrijpen het gewoon niet."

Juridisch medewerker

Het nieuwe inloopspreekuur moet uitkomst bieden. Het is er voor mensen die vragen hebben over een brief, die hulp willen hebben met het invullen van formulieren of problemen hebben met het ontvangen van uitkeringen of toeslagen. "We werken met vijf vrijwilligers, waarvan ik er zelf één ben, en we kunnen terugvallen op een juridisch medewerker", legt Van de Vooren uit. FNV en juridisch loket bieden dit ook aan. Toch denkt Van de Vooren dat de SP hier wel degelijk een gat opvult. "Wij gaan eventueel ook mee naar een woningcorporatie, de gemeente of werkgever en ik denk dat de drempel bij ons toch wat lager is."

Dat deze belangeloze inzet zich bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen niet vertaalde in een aansprekende uitslag voor de SP, vindt Van de Vooren overigens niet zuur. "Nee hoor, je bent socialist en dus doe je het voor de mens, niet om stemmen te winnen. We zijn niet zoals de politici die gouden bergen beloven en zich na de verkiezingen alleen nog in Loosduinen laten zien."

De spreekuren zijn elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en elke woensdag van 14.00 tot 17.00 uur aan de Allard Piersonlaan 48. Tijdens deze uren kan ook gebeld worden naar tel 06-23872755 om een afspraak op een ander tijdstip te maken. "Iedereen is welkom, SP-lid of niet." "Maar", waarschuwt Van de Vooren. "We helpen mensen met het oplossen van hun problemen, maar nemen het niet van ze over. Ze moeten ook zelf aan de slag."

https://denhaag.sp.nl/hulpdienst

Meer berichten