Joop was een graag geziene gast op de Boulevard of Golden Music op Kijkduin
Joop was een graag geziene gast op de Boulevard of Golden Music op Kijkduin (Foto: Ron van Varik)

Joop Roelofs, geliefd Haags muziekicoon, leeft voort in zijn muziek

Q65-gitarist en oprichter Joop Roelofs is dinsdag op 74-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker. Zijn zoon Sargon maakte het nieuws dinsdagavond bekend waarbij hij schreef: Het was vandaag de zesde dag dat Joop lag te slapen. Elke dag deed hij dat steeds dieper. En uiteindelijk is hij dan ook weggegleden naar datgene wat niemand kent of weet.

Door Martin Reitsma 

Den Haag - Met het overlijden van Joop verliest de Haagse muziekscène opnieuw een icoon. Hij was geliefd bij velen. Wat was het hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen de afgelopen periode vanuit hun hart hem het gevoel gaven hoezeer hij gewaardeerd werd. Hoe geraakt, begaan en betrokken zij waren bij zijn naderend einde. En Joop genoot. Hij genoot intens van het respectvolle eerbetoon dat hem meermalen ten deel viel. Al deze oprechte belangstelling en waardering voor hem als mens én muzikant maakte het ook minder zwaar en beladen voor hem.

Roelofs amuseerde zich bijzonder op de Q 65 dag in mei 2016. Op deze memorabele dag was ook de onthulling van de geveltekst van hun grote Kjoehit 'The Life I Live' . Samen met zijn voormalige bandleden Beer Klaasse, Frank Nuyens en Peter Vink werden ze rondgereden in een roze Cadillac. Het werd een triomftocht ten overstaan van veel Hagenezen en fans van heinde en verre. Nummers als Ann, World of Birds en The Life I Live schalden uit de luidsprekers aan het Almeloplein. De oprichter van Q65 was een graag geziene gast bij het radioprogramma door en voor muzikanten Parkroad Café. Menig keer werd hij er geinterviewd .Publiek en luisteraars hingen dan aan zijn lippen om nog eens die legendarische Kjoeverhalen van toen te horen. Anekdotes uit de tijd van de goed verkochte langspeelplaat 'Revolution' en de roemruchte overtocht per rubberboot vanuit Engeland. Bij aankomst stonden duizenden fans van de band hen op te wachten in Scheveningen. Joop kon er smakelijk over vertellen. Wat was de band populair in Den Haag en omstreken. Iedere wijk had wel muren waar in witte letters 'Q65' op stond gekalkt. Landelijke roem volgde met radio en televisieoptredens.

Hij maakte ook mooie armbanden. 'Bracelets by YOPY' noemde hij ze. In juli dit jaar waren ze te bezichtigen én te koop bij Marcello's Art Factory and Rock Gallery aan de Haagse Emmakade. De armbanden waren verpakt in een mooi geschenkdoosje met een door Joop met de hand gesigneerde kaart. Deze kunstwerkjes vonden dan ook gretig aftrek.

Het was eveneens genieten voor hem op zondag 27 augustus j.l. Speciaal voor hem werd een graffitikunstwerk onthuld met daarop zijn beeltenis. Een lovenswaardig initiatief waarbij Max Lerou en Henk Augustijn zo'n prominent aandeel hadden. Veel van zijn vrienden en bekenden waren afgekomen op dit speciale eerbetoon voor hem. Kunstenaars Near! & Desone maakten deze permanente schildering op een elektriciteitshuisje bij de Soestdijksekade. In de jaren zestig lag daar namelijk de woonboot waarop de leden van Q 65 repeteerden. Ook werd op die plek een van de eerste persfoto's van de band gemaakt.

Het was ook bewonderenswaardig hoe zijn boezemvriend Max Lerou hem met alle zorg bijstond in een zware periode.
Geen moment week hij van zijn zijde. Max voor velen ben jij een held!
Ook was er waardering voor de vele anderen die hem met liefde en respect bijstonden in deze zware maar liefdevolle periode.

Op 14 september nog genoot hij van het kamerconcert in het Jacobshospice in Den Haag dat Julie Scott: zang/gitaar Maaike Peterse op cello speciaal voor hem gaven. Te midden van zijn vrienden zag je ontroering en berusting bij hem. In zijn laaste weken bezochten veel vrienden en bekenden hem nog in het Hospice. Het deed hem zichtbaar goed en gezelligheid stond voorop, ondanks de beladen aanleiding. Wat waren ze blij met het aandenken dat Joop hen daarbij meegaf. Een van zijn zelfgemaakte Yopyarmbanden. Een echt Haags rock 'n roll collectors item! Het zal met trots en respect worden gedragen in herinnering aan een kleurrijk en geliefd mens en muzikant.

Joop rust zacht. Den Haag is trots op je en je leeft verder in de harten van velen.

Meer berichten