In de Inloopkamer oncologie van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) haken medepatiënten, vrijwilligers en ziekenhuismedewerkers de borsten.
In de Inloopkamer oncologie van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) haken medepatiënten, vrijwilligers en ziekenhuismedewerkers de borsten. (Foto: )

Gehaakte borst populair bij vrouwen met borstkanker

Veel vrouwen met borstkanker kiezen voor een gehaakte borstprothese in plaats van een siliconen exemplaar. In de Inloopkamer oncologie van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) zijn medepatiënten, vrijwilligers en ziekenhuismedewerkers druk aan het haken voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, of een borstbesparende operatie hebben gehad.

Den Haag - "In anderhalf jaar tijd zijn meer dan 4.000 gehaakte borsten besteld door vrouwen met borstkanker", vertelt Brigitte Bosman, initiatiefneemster van de Inloopkamer oncologie in HMC Antoniushove. De Inloopkamer is één van de landelijke haakpunten van de organisatie Knitted Knockers.

Zacht

Vrouwen met borstkanker hebben vaak een lang traject gehad van bestralingen en chemokuren. Bosman: "Ze zijn blij als ze hun gewone leven weer kunnen oppakken. Niet iedereen wil een nieuw traject in voor een borstherstellende operatie, maar zonder borst verdergaan is voor veel vrouwen niet altijd makkelijk. Dan kiezen ze toch voor vulling in hun bh." De keuze valt dan vaker op een gehaakte borstprothese dan een losse siliconen prothese. Zoals Ilona Willemsen (45), die dit jaar één borst liet amputeren: "Na de operatie kon ik door het gevoelige litteken niet meteen een losse siliconen prothese gebruiken. Via een goede vriendin kreeg ik de tip voor de zachte gehaakte borstprothese van katoen. Deze kon ik wel direct in doen. Ik heb nu ook een losse siliconen prothese maar de gehaakte prothese draag ik het meest. Die zit lekkerder, is lichter en 'zweet' niet als het warm is."

Blij

Ook Bosman merkt dat borstkankerpatiënten blij zijn met de gehaakte borst. "Als ze eenmaal een paar hebben besteld, komen ze terug voor meer exemplaren", vertelt ze, "voor vrouwen die borstbesparend zijn geopereerd is een 'halve vorm' beschikbaar. Ze kunnen met vulling en al gewassen geworden in de wasmachine en voldoen aan het hygiënebeleid. Ook zijn er speciale gehaakte borsten waarmee gezwommen kan worden, die we 'Zwemmers' noemen. Vrouwen bestellen ze in de kleuren van hun bikini."

Buitenland

De gehaakte borsten zijn gratis. Vrouwen kunnen ze komen ophalen in de Inloopkamer of online bestellen. HMC krijgt zelfs aanvragen uit het buitenland. Bosman: "Onlangs is er nog een bestelling naar een vrouw uit Spanje gegaan. Ze woont op een berg en heeft foto's gestuurd van de postbode die ze naar boven kwam brengen. Ook hebben we een paar prachtige donkergekleurde borsten gehaakt voor een vrouw uit Zuid-Afrika. Ze gaan dus echt overal naar toe."

Meer berichten