Voor wie van modeltreinen houdt, wordt dit een top weekend. Twee modelbouwverenigingen openen hun deuren.
Voor wie van modeltreinen houdt, wordt dit een top weekend. Twee modelbouwverenigingen openen hun deuren. (Foto: )

Wat is er te doen in Den Haag?

Open dagen modelbouwers

Loosduinen - De afdeling Modelbouw van de NVBS (www.nvbs.com) houdt op zaterdag 6 oktober van 10.00 tot 16.00 uur een open dag in hun clubruimte aan de van Lippe Biesterfeldweg 148. Er zijn demonstraties en leden geven advies. Kinderen kunnen hun rangeerdiploma halen en een treinendokter voert kleine reparaties uit.

Ook de Haagse Modelbouw Club (HMC) zet de deuren wijd open voor belangstellenden en wel op zaterdag 6 oktober tussen 10.00 en 17.00 uur op het clubterrein aan De Werf 64 (naast de McDonalds). HMC heeft hier sinds de zomer onderdak gevonden bij HFCC Racing. Vanwege het 80-jarig jubileum van de Haagse Modelbouw Club (HMC) en de samenwerking tussen HFCC Racing is het een zeer uitgebreid programma dat beide clubs op 6 oktober bieden. Er zijn demonstraties, workshops en informatiesessies. Ook hier is een treinendokter aanwezig en kunnen kinderen hun rangeerdiploma halen. Tijd: 10.00 - 17.00 uur. Toegang is gratis.

Optreden kamerkoor

Scheveningen - Op zondag 13 oktober geeft het Kamerkoor Koorteze een concert in de Church of St.John & St.Philip aan de Ary van der Spuyweg 1. Op het programma staat Napolitaanse meesterwerken uit de 18e eeuw. Koorteze is een projectkoor van gevorderde amateurs. Aanvang 15.30 uur, zaal open 15.00 uur. Kaarten kosten 12 euro. Reserveren via koorteze@gmail.com

Dansfeest voor 40-plussers

Centrum - In het Paard is vrijdag 5 oktober 40UP, hét dansfeest met herkenbare muziek voor de veertigplussers. De muziek is gemixt met videobeelden. Kaarten voor 40UP zijn verkrijgbaar via www.40up.nl.

Jubileum Dominicus

Segbroek - Het koor van de Haagse Dominicus viert op 7 oktober het 50-jarig bestaan met een feestelijke viering met veel muziek. Er is ook aandacht voor de teksten van Huub Oosterhuis en enkele andere dichters van liederen voor eigentijdse liturgie. Na afloop van de viering is er nog een klein concert met liederen die het koor door de jaren heen zong. Adres: Buurt en Kerkhuis Bethel, Thomas Schwenckestraat 28. Aanvang 10.30 uur, inzingen vanaf 10.15 uur.

Korenfestival

Centrum - De Evangelisch-Lutherse gemeente in Den Haag geeft op zaterdag 6 oktober zeven Haagse koren de gelegenheid zich te presenteren. Tussen 12.00 en 16.45 uur zijn de deuren open en laten de koren van zich horen. Locatie Lutherse Kerk: Lutherse Burgwal 9, Den Haag.

Vlooienmarkt

Centrum - Snuffelen tussen tafels vol cd's, platen, dvd's, huishoudelijke artikelen en sieraden; het kan op zaterdag 6 oktober in centrum De Kronkel aan het Westeinde 425. Tijd: 9.30 - 15.00 uur.

Quentin Blake in Meermanno

Den Haag - Het oeuvre van de wereldberoemde illustrator Quentin Blake - onder andere bekend van Matilda van Roald Dahl - is vanaf zaterdag 6 oktober te bewonderen in Museum Meermanno. Blake geeft in deze tentoonstelling de bezoeker een kijkje in zijn hoofd: hij legt stap voor stap uit hoe hij op basis van een tekst illustraties maakt. Op verschillende plekken in het museum kunnen de bezoekers zelf aan de slag om een illustratie te maken of een boekomslag te ontwerpen. Te zien tot en met 3 maart in Huis van het boek | Museum Meermanno aan Prinsessegracht 30.

Vocality
zoekt leden

Haagse Hout - Het onlangs gestarte popkoor, Vocality, zoekt nog leden. Repetities zijn wekelijks op zondag van 19.45 tot 21.45 uur in het Bezuidenhout. Iedereen vanaf 16 jaar is welkom. Er wordt gezongen zonder notenschrift en er is geen stemtest. De koorleden maken zelf per song een keuze bij welke stemgroep hun stem het beste past. Meer informatie: www.vocality.eu of via e-mail info@vocality.eu Telefoon 06-51505768.

Orgelconcert

Loosduinen - De beroemde organist, klavecinist en dirigent Ton Koopman geeft zondag 7 oktober het eerste 'kaarslichtconcert' geven in de Abdijkerk aan de Willem III straat. Hij speelt werken van J.S. Bach en F. Couperin. Aanvang om 15.30 uur. Kaarten à 10 euro zijn online te bestellen en ook verkrijgbaar vanaf 14.45 uur aan de kerk op de dag van het concert. Een passe-partout voor de hele serie (drie concerten) bedraagt slecht 20 euro. Bestellen via www.abdijkerk.info.

Open ateliers

Scheveningen - Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober is er een 'Open Ateliers' weekend in de Archipelbuurt en het Willemspark. De 42 deelnemende kunstenaars ontvangen tussen 12.00 en 17.00 uur de bezoekers in hun eigen atelier of op een van de centrale locaties in de wijk. Toegang gratis. Meer informatie: www.openateliersarchipelwillemspark.nl

Wandelen over Zandmotor

Loosduinen - Ga mee met de gidsen van IVN Den Haag voor een interessante natuurwandeling over de Zandmotor. Dat kan op zondag 7 oktober om 14.00 uur. Dit enkele jaren geleden aangelegde strand is zeker een bezoek waard. IVN-gidsen vertellen je alles over het zand, het strand en de stromingen van de zee langs deze kust. Verzamelen bij strandpaviljoen Flamengo's bij strandslag 1. Te bereiken vanaf einde Machiel Vrijenhoeklaan. IVN wandelingen zijn gratis en voor een ieder toegankelijk. Duur 2 - 2½ uur. Aanmelden hoeft niet. De wandeling gaat altijd door.

Franse markt

Centrum - Na het succes van vorige jaren, organiseert het Hofkwartier opnieuw Le Marché Royal. In de sfeervolle kronkelstraatjes achter Paleis Noordeinde, in de Paleistuin en langs de gracht is het een zondag 7 oktober gezellig drukte. Franse muziek, een oldtimer parade, een kleurrijke modeshow (m/v) - van couture tot vintage - culinaire en andere verrassingen, een mediterrane markt en activiteiten voor kinderen en volwassenen, brengen het vakantiegevoel even terug. Het evenement is gratis toegankelijk en duurt van 11.00 – 18.00 uur. De opening is om 12.00 uur bij het Venduehuis. Programma: MarchéRoyal.nl

Royal Jazz Festival

Den Haag - In de week van 8 tot en met 12 oktober geven grootheden als Joshua Redman, Makaya McCraven, Peter Beets, Fay Claassen, Rik Mol en Maarten Ornstein openbare masterclasses en optredens in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dit alles in het teken van het 40 jarig bestaan van de jazzopleiding, die de afgelopen decennia uitgroeide tot een internationaal gerenommeerde vakopleiding voor jazzmusici. Tijdens het festival wordt uitgebreid stilgestaan bij wat er is bereikt en wat de toekomst gaat brengen. In de festivalweek beklimmen ook andere grote namen en acts het podium als de Eric Ineke JazzXpress Extended, Marc van Roon, Marius Beets, Kristina Fuchs en de Royal Conservatoire Big Band. Kortom, een buitenkansje voor jazzmusici en liefhebbers.

Volledig programma via www.koncon.nl/40jazz
Locatie: Juliana van Stolberglaan 1, Den Haag

Dierendag op Nijkamphoeve

Loosduinen/Escamp - BuurtBoerderij De Nijkamphoeve viert Dierendag op zondag 7 oktober. Dan worden onze dieren op het traditionele groente- en fruitbuffet in de wei getrakteerd en zijn er voor kinderen allerlei leuke spelletjes te doen. Ook kunnen zij dierenfiguren van gips beschilderen en kleurplaten kleuren. De activiteiten beginnen om 13.00 uur. Vanaf 14.30 uur mogen kinderen meehelpen het buffet voor de dieren op te bouwen, om 15.00 uur gaat het hek open en vallen onze dieren het buffet aan.Tijd: 13.00-16.00 uur. Adres: Escamplaan 1750.

Voordracht Carel ter Linden

Den Haag - In de Remonstrantse kerk, Laan van Meerdervoort 955, zal op 10 oktober, van 20.00-21.30 uur een voordrachtavond plaats vinden. Carel ter Linden, emeritus predikant, zal gedichten voordragen uit zijn bundel "Om een zin". Hij zal daarin worden begeleid door mw. Mirjam Karres.
Als observator is Carel ter Linden gefascineerd door de wereld om hem heen, gedichten ontstaan vanuit belevenissen uit het dagelijks leven. Hij zal op de piano worden begeleid door Mirjam Karres.
Plaats: Laan van Meerdervoort 955. Tijd 10 oktober, 20.00 uur. Toegang: leden en vrienden €5,-, overige belangstellenden €10,-.

Meer berichten