Foto:

Backstage in Mauritshuis tijdens Weekend van de Wetenschap

Van de redactie

Weekend van de Wetenschap

Jeugd enthousiast maken voor wetenschap en techniek. Dé reden voor ruimtevaarder André Kuipers om zich ook dit jaar weer als ambassadeur te verbinden aan het wetenschapsweekend dat op 6 en 7 oktober plaatsvindt. Maar natuurlijk zijn ook volwassenen welkom om een kijkje achter de schermen te nemen bij onder andere universiteiten, (onderzoeks)instellingen en musea.

Den Haag - Jaarlijks organiseert NEMO met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Weekend van de Wetenschap. Publiek krijgt op 6 en 7 oktober 48 uur lang backstage toegang bij meer dan 350 bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks)instellingen en musea waarvan de deuren normaal gesloten blijven. "We moeten jeugd enthousiast maken voor wetenschap en techniek, dat is de basis voor onze toekomst", aldus ambassadeur André Kuipers. Naast Kuipers zetten ook kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie, Eveline Crone zich in voor Weekend van de Wetenschap 2018.

Ruimtevaart

De drie ambassadeurs zijn tijdens Weekend van de Wetenschap ook zelf op diverse locaties aanwezig om het publiek kennis te laten maken met de innovatieve en nieuwsgierig makende wereld van technologie en wetenschap. Zo is André op zondag 7 oktober te vinden bij ESA/ESTEC in Noordwijk met lezingen over de ruimtevaart en kunnen bezoekers met hem in gesprek.
In het levend laboratorium Space Waste Lab bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) laat Daan bezoekers op zaterdag 6 oktober niet alleen kennismaken met ruimteafval als bedreiging, maar ook als potentiële bron voor nieuwe creativiteit. Na zonsondergang kan het publiek kijken naar een grote, unieke installatie inclusief LED's en real-time-tracking information.

Puberbrein

Op zondag 7 oktober is Eveline Crone te vinden in Leiden. Samen met het Brain and Development Research Center van de Universiteit Leiden en het Startimpuls project van NeuroLabNL gaat ze met het publiek in gesprek over het wetenschappelijk onderzoek naar het ontwikkelende puberbrein. Tegelijkertijd presenteert zij een nieuwe website voor jongeren en een nieuwe uitgave van besteller 'Het Puberende Brein' met aandacht voor social media gebruik.

Mauritshuis

Ook in Den Haag is het mogelijk om in de wereld van techniek en wetenschap te duiken. Dat kan bij het restauratieatelier van het Mauritshuis en het Koninklijke Instituut van Ingenieurs.

Op weekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van de deelnemende organisaties en, veelal gratis, activiteiten opgenomen.

www.weekendvandewetenschap.nl

Meer berichten