De Baumgard's hebben een masterclass drummen gekregen van Koen Herfst (lichtgroen shirt) met hulp van Joran Dijkstra. (Foto: Michel Groen).
De Baumgard's hebben een masterclass drummen gekregen van Koen Herfst (lichtgroen shirt) met hulp van Joran Dijkstra. (Foto: Michel Groen).

'Ik wist niet dat papa kon drummen'

Herfstfest: drumfestival in het Paard

Voorafgaand aan Herfstfest 2018 - een drumfestival op zondag 14 oktober in het Paard - geeft organisator Koen Herfst een masterclass aan enkele leden van de familie Baumgard, een gezin met 13 kinderen.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – De Baumgard's zijn bekend van 'Een huis vol', de docusoap over grote gezinnen bij omroep KRO-NCRV. "Wat is dit?" Zojuist heeft papa Eugene Baumgard zijn kunsten laten horen en zoon Tyrese (14) is verbaasd. "Ik wist niet dat papa kon drummen." Blijkbaar heeft Eugene hem nooit verteld dat hij ooit een cursus heeft gevolgd bij Cesar Zuiderwijk, de drummer van de Haagse rockband Golden Earring. Bij de masterclass zijn verder aanwezig moeder Samantha, Shayquan (6), Shevernity (9), Nashawn (13) en Shauntell (22) die aan de weg timmert als violiste.

Koen Herfst wordt door velen gezien als de beste metaldrummer van Nederland en is op wereldtournee geweest met deejay Armin van Buuren en de bands Epica en After Forever. "Wat ik leuk vind aan de metalbeats zijn de extremiteiten, want daar moet je goed voor kunnen spelen", zegt hij. Maar hij staat ook open voor Afrikaanse ritmes gezien zijn samenwerking met de Afro-Curaçaose percussionist Vernon Chatlein, in het duo 3Meets 2.

'Op het balkon gaan we malle dingen doen'

Iedereen mag een keer het drumstel bespelen, Herfst geeft een paar mooie beats om na te doen, en de meisjes doen het opvallend goed. "Waar komen de beste drummers vandaan, van het conservatorium of van de straat?" vraagt Shauntell. "Aaron Spears, één van de Amerikaanse drummers die meedoet aan mijn festival, heeft vroeger veel in de kerk gespeeld. Later heeft hij gewerkt met grote artiesten als Usher en James Brown", vertelt Herfst. "Zelf heb ik vooral privéles gehad en heb vaak geoefend en gespeeld. Op die manier ben ik met veel muzikanten in aanraking gekomen. Soms zeggen mensen: als je van het conservatorium komt ben je een drummer. Ik zeg: dat was je daarvoor al."

In de line-up van Herfstfest 2018 staan behalve Aaron Spears ook Makaya McCraven, Nate Wood, Camille Bigeault, Ton Dijkman, Sharon Harman, Niek de Bruijn, het drumduet Richard Moelker en Richard Heijerman, de Drum Demons (met Cesar Zuiderwijk) en natuurlijk Koen Herfst.

"Ik denk dat het nog gaver gaat worden dan vorig jaar. Steeds meer mensen kennen het festival en ik heb leuke en gekke dingen bedacht, gewoon omdat het kan", vertelt Herfst lachend. "Op het balkon gaan we bijvoorbeeld malle dingen doen. Verder komt er een sambaband en we sluiten af met een spetterende finale waarbij we met z'n allen gaan drummen. Bovendien is er 'drumfood'. Dat is eten gebaseerd op woordgrappen. Bijvoorbeeld drumsticks, de Cesar-salade en het koektrommeltje."

Over de samenwerking met de familie Baumgard is Herfst ogenschijnlijk opgetogen. "Gezellig!" roept hij uit. Shauntell Baumgart sluit zich daarbij aan: Superleuk en inspirerend", zegt ze. Meer info. www.paard.nl

Meer berichten