Edgar Burgos is op veel plekken in de wereld geweest, maar hij vindt Den Haag een mooie stad. (Foto: Peter van Zetten)
Edgar Burgos is op veel plekken in de wereld geweest, maar hij vindt Den Haag een mooie stad. (Foto: Peter van Zetten)
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (109): 'Er zijn veel meer mooie festivals'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Edgar - 'kleine wasjes, grote wasjes' - Burgos, uit Amsterdam.

Den Haag – De leadzanger van Trafassi was een aantal weken geleden in Den Haag voor een optreden tijdens het The Hague City of Peace Concert op het Plein. Opvallend: bij de uitvoeringen van andere artiesten voor hem motregende het, maar toen Burgos werd aangekondigd kwam de zon op en bleef het droog. Daarna begon het weer te regenen. "Trafassi brengt het zonnetje in huis! Dat heb ik vaker voor elkaar gekregen", zegt hij lachend.

Bijzonder? Zoveel kan je verwachten van een man die op zijn zestigste verjaardag werd benoemd tot lid in De Orde van Oranje-Nassau en een jaar later een Andreaspenning kreeg van de stad Amsterdam, een lintje voor personen die iets hebben gepresteerd met een landelijke uitstraling. In 2001 was hij al door Suriname benoemd tot Ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster.

Zijn eerste bezoek aan Den Haag kan hij zich nog goed herinneren. "Ik ging even terug naar mijn geboorteland, daarom trok ik in 1980 naar de Surinaamse ambassade om een visum aan te vragen", zegt Burgos. "Daarna heb ik de Haagse markt bezocht want in Suriname ben ik vooral opgegroeid met Hindoestanen en ik zag daar veel bekenden. Dat deed me goed."

Burgos is op veel plekken in de wereld geweest dus ongetwijfeld heeft hij wel een idee wat een aantrekkelijke plaats is. "Ik vind Den Haag een mooie stad", zegt hij. Hij legt verder uit wat hij bedoelt. "Qua bevolkingssamenstelling vind ik het geweldig. Er zijn ook veel meer mooie festivals, vind ik. Bijvoorbeeld het Suriname festival, Milan of de Pasar Malam. Iedereen kan zijn ding doen en zichzelf uiten."

Maar Burgos zou Burgos niet zijn als hij ook niet een kanttekening plaatste die, naar zijn idee, alles weer terugbrengt naar het juiste perspectief. "Als automobilist vind ik Den Haag dan weer minder. Het is ook onoverzichtelijk", zegt hij. "Als je ergens moet komen in de stad verschijnt er ineens een paal uit de grond of je nadert een gebied waar alleen voetgangers doorheen mogen. Jammer."

Tegenbezoek

"Huur een gids in en reis met een rondvaartboot door de grachten", zegt Burgos. "Laat je goed informeren over de rijkdom van de stad en hoe die herenhuizen die je tegenkomt, gefinancierd zijn."

Meer berichten