De Mobiele Eenheid wordt niet meer standaard ingezet rond de wedstrijden van ADO Den Haag. (Foto: Archief politie)
De Mobiele Eenheid wordt niet meer standaard ingezet rond de wedstrijden van ADO Den Haag. (Foto: Archief politie) (Foto: )

Vorig jaar minder inzet politie rond wedstrijden van ADO Den Haag

De politie-inzet rond wedstrijden van ADO Den Haag is vorig jaar met 37% afgenomen. Dit blijkt uit het Jaarverslag voetbal en veiligheid seizoen 2017-2018. Volgens Politie Haaglanden is dit een teken dat de veiligheid rond en tijdens wedstrijden is verbeterd.

Den Haag - Op het hoogtepunt van de 'Zuiderparkperiode' kostten de wedstrijden van ADO 33.000 uur op jaarbasis. Een gemiddelde inzet van 225 agenten per wedstrijd. Nu zit de club op gemiddeld 8 à 9000 uur per jaar. Volgens Hans Nering Bögel, coördinator van de voetbaleenheid Den Haag, is de daling het gevolg van een combinatie van factoren. "Een betere inrichting, betere camera's, flexibelere politie-inzet en minder generieke maatregelen. Het zijn ontwikkelingen die jaren geleden zijn ingezet, maar steeds meer vruchten gaan afwerpen."

De grootste winst van de afgelopen jaren zat hem in het niet meer standaard inzetten van de ME. Er is veel meer sprake van multitasking. Bögel: "Je kan je (flex)ME elders in de stad inzetten, voor een actie of gewoon surveillance en oproepen indien nodig. Dat is de grootste daling in uren."

Ook het nieuwe stadion heeft bijgedragen aan de verbeterde veiligheid en afgenomen politie-inzet, meent Bögel. "Dat was een kans om van het begin af aan betrokken te zijn en invloed te hebben op de inrichting, infrastructuur en een goed camerasysteem." Zo heeft de positie van het uitvak naast het familievak een positieve uitwerking gehad. "Zet de hardcore hooligans naast het uitvak en ze gaan elkaar alleen maar provoceren. Zet een familievak ernaast en de provocaties zijn nihil." Ook het goed camerasysteem werpt volgens Bögel zijn vruchten af. "Die moet van goede kwaliteit zijn, scherpe beelden, stoel voor stoel. Hang ook camera's buiten het stadion. Dat verhoogt de veiligheidsgevoelens en als je ze live uitkijkt, scheelt dat aanzienlijk in politie-inzet. Onze gemeente heeft daar flink in geïnvesteerd, dat werpt zijn vruchten af."

Volgens Bögel werkt het ook als goede supporters worden beloond en overtreders hard worden aangepakt. "ADO had eerst geen supportershome. Men was vroeger bang dat dat een rovershol zou worden. Maar de nieuwe burgemeester durfde het aan; een supportershome voor iedereen, zonder toegangsbeleid. Maar als er gedonder is of er is van geweld sprake, dan sluiten we de boel gelijk weer", waarschuwt hij.

Gebaseerd op de laatste ervaringen, vindt Bögel niet dat de inzet bij een gerucht over een confrontatie direct opgepplusd moet worden. "Baseer je inzet en maatregelen op informatie, niet op angst."

Tegelijk vindtd hij dat supporters die zich niet aan de afspraken houden, direct moeten worden aangepakt. "Bij een strafbaar feit zitten wij er kort op." En herhaling kan leiden tot een stadionverbod.

Bögel pleit ook voor een goede relatie met supporters. "Een agent van de Voetbaleenheid is eigenlijk een beetje de wijkagent van de supporters.' Ook is het volgens hem belangrijk dat in de aanpak van ovrtreders alle partijen samen optrekken. "Vorig jaar zijn bij een zaak negen collega's gewond geraakt door geweld. Die zaak is nu nog niet voor de rechter geweest. Je wordt hierdoor ongeloofwaardig als je zegt dat je overtredingen hard wil aanpakken." Gelukkig gaat het soms ook goed. 'Onlangs was er een bedreiging van een collega. Door een hooligan die na 15 jaar terug was van een stadionverbod. Die bedreigde een collega in woord en gebaar. Die is gelijk aangepakt. Lik op stuk. Supersnelrecht. Dat geeft een goed signaal af naar andere supporters. Als je dat flikt, dan ben je gewoon de pineut. Dat is goed.'

Bögel relativeert tot slot ook het succes van alle genomen maatregelen die tot minder politie-inzet hebben geleid. "Als het goed gaat met de resultaten, heb je minder incidenten. Als prestaties achterblijven, kan het ook zo maar weer anders zijn. Dan neemt de spanning weer toe. Het is soms ook een beetje geluk hebben."

Meer berichten