Door een val met zijn fiets was Gijsbert Kok maanden uit de running.
Door een val met zijn fiets was Gijsbert Kok maanden uit de running. (Foto: )

Stadsbeiaardier Gijsbert Kok was maanden uit de running

Deze zomer moest Den Haag het doen zonder zijn stadsbeiaardier Gijsbert Kok. Door een ongelukkige val met zijn fiets was hij maanden uit de running. "In het begin dacht ik nog: nu kom ik toe aan dingen waar ik anders geen tijd voor heb. Maar al snel wilde ik terug die toren in."

Door Helga Boudestein

Den Haag - Deze ochtend klimt hij weer met veel plezier alle trappen in de Haagse toren op naar 'zijn kantoortje'. Wat hij die ochtend gaat spelen? "She en For me Formidable, beide van Charles Aznavour. Ik streef veelzijdigheid na. Van popmuziek tot stukken uit de zestiende eeuw en ik haak ook graag aan bij de actualiteit."

Radiuskopje

Na woensdag 20 juni was het voor Kok even over en uit met het bespelen van de carillons van de Grote Kerk en de Oude Kerk op Scheveningen. Die dag fietste hij ter hoogte van de Koninklijke Stallen, toen hij - gedwongen door de verkeerssituatie - moest oversteken. "Aan de overkant slipte ik over een hoopje zand." Kok voelde niet gelijk dat het mis was. "Ik dacht nog dat ik alleen iets gekneusd had." En dus fietste hij gewoon door naar de Grote Kerk, speelde nog wat nummers, maar moest toch voortijdig stoppen omdat het niet meer ging. In het ziekenhuis bleek niet alleen de duim gekneusd te zijn, maar ook dat het radiuskopje gebroken was. "Dat zal je waarschijnlijk niets zeggen", zegt hij lachend, "maar dat is het kopje van het spaakbeen." Heel vervelend voor een beiaardier, legt Kok uit. "Je speelt afwisselend met je vuist en open hand en daarbij draai je voortdurend met je elleboog."

Kok was vervolgens een paar weken veroordeeld tot het dragen van drukverband en - erger nog - tot thuiszitten. "Het schiet op zo'n moment wel even door je hoofd dat het misschien nooit meer goed komt. Maar de fysiotherapeute stelde me gerust. Haar raad om voorlopig niet te spelen, heb ik braaf opgevolgd."
Het betekende eveneens minder inkomsten doordat achttien, veelal buitenlandse, concerten wegvielen. Kok, die tevens organist en docent is, staat daar niet al te lang bij stil. "Voor dat leven heb ik nu eenmaal gekozen', klinkt het nuchter. "Ik wed op meerdere paarden. Als ik nooit meer zou kunnen spelen, kan ik altijd nog mijn docentschap muziektheorie uitbreiden. Dat is ook de reden dat ik geen verzekering voor mijn handen en benen heb afgesloten."

Opruimen

"Het was jammer maar het was even niet anders en ik heb snel de knop omgezet. Ik miste het muziek maken wel, maar ben daarvoor in de plaats muziek gaan bewerken en ben zelf vaker naar concerten gaan. Ook ben ik thuis gaan opruimen, alhoewel je daar op een gegeven moment wel klaar mee bent."
Voor de wekelijkse bespelingen van het carillon zocht hij zelf vervangers. "Ik weet immers wie ik moet bellen", verklaart hij.
Kok is heel blij dat het allemaal goed is afgelopen. Inmiddels speelt hij weer net zo onbelemmerd als voor het ongeluk. For me Formidable klinkt deze morgen dan ook vermoedelijk om meer dan één reden vanaf de toren van de Grote Kerk.

Meer berichten