Japans snoeien gebeurt heel precies, vertelt tuinman Nelis.
Japans snoeien gebeurt heel precies, vertelt tuinman Nelis. (Foto: Fleur Beemster/www.hethaagsegroen.nl)

Tuinman Nelis waant zich iedere dag in Japan

Tot 28 oktober is de Japanse Tuin weer open voor het publiek. Iedereen kan dan genieten van de prachtige en zeldzame bomen en planten. Tuinman Nelis legt uit waarom de tuin eigenlijk maar zo weinig open is?

Alice Moore

Den Haag - In Japan is hij nog nooit geweest, maar dat maakt voor Nelis niks uit. Vanwege zijn werk waant hij zich iedere dag wel een beetje in Japan. Al twintig jaar werkt hij als tuinman in de Japanse tuin op het landgoed Clingendael. De fijne kneepjes leerde Nelis van zijn voorganger. Vooral het Japans snoeien is een vak apart. Omdat de tuin vol staat met bomen en planten van soms wel meer dan 100 jaar oud, is het niet mogelijk om met een hoogwerker te werken. Dat betekent: de boom in als er gesnoeid moet worden. "We hebben heel lang gewerkt met een Japanse tuinarchitect die dat deed. Van hem ik heb veel geleerd. Maar in de bomen klimmen doe ik niet, ik snoei alleen op ooghoogte", vertelt Nelis. En dat is volgens hem al lastig genoeg. "Japans snoeien gebeurt heel precies. De Japanners bekijken tak voor tak, blad voor blad en laag voor laag. Sommige takken zijn heel oud, die kun je niet zomaar snoeien, want het duurt lang voordat zo'n tak weer is aangegroeid. En bij Japanse bomen en planten is de gelaagdheid erg belangrijk. Je moet er doorheen kunnen kijken."

Het blijft niet alleen bij snoeien. Nelis start zijn dag altijd met een ronde door de Japanse tuin. "Ik kijk of er geen schade is. Zijn er geen mensen over het hek geklommen, liggen er geen peuken in de tuin? Ik check of er geen steentjes en bloemetjes op het dak van het paviljoen liggen en ik controleer de vuilnisbakken. Daarna hark ik alle paden."

De Japanse tuin is zes weken geopend in mei/juni en twee weken in oktober. Waarom maar zo kort? Nelis: "In de periode dat de tuin gesloten is, heb ik veel onderhoudswerkzaamheden. De takken vliegen je dan om de oren, dat kan echt niet als we hier bezoekers hebben. Maar ik maak ook de sloten schoon, zodat het water weer helder is en de Japanse bomen weer mooi in het water kunnen weerspiegelen. Ook planten we nieuwe bomen en voeren we reparatiewerkzaamheden uit." Met een tuin waarin zulke oude bomen en planten groeien moet je bovendien zorgvuldig omgaan. "Als we veel bezoekers hebben gehad, zie je dat meteen. Ze doen soms een stap opzij als het pad te vol raakt. Met als gevolg dat delen van het mos zijn vertrapt. Gebeurt dat te vaak, dan ga je dat echt zien. Daarom kan de tuin maar voor een korte periode bezoekers aan, anders beschadigt ie gewoonweg te veel."

Meer berichten