Marcus Gilmore is één van de meest veelbelovende New Yorkse drummers van dit moment. 13 oktober treedt hij op in het Paard.
Marcus Gilmore is één van de meest veelbelovende New Yorkse drummers van dit moment. 13 oktober treedt hij op in het Paard. (Foto: PR)

Wereldtop voor even terug in Den Haag tijdens Mondriaan Jazz

NPO/NTR en de BBC maken zaterdag 13 oktober tijdens de tweede editie van Mondriaan Jazz in Den Haag opnames. Het mag duidelijk zijn: met dit festival is de wereldtop van de jazz terug in de hofstad en daar loopt de pers én het publiek voor uit. Speellocaties zijn: het Paard, Humanity House en het Koorenhuis.

Den Haag - Ook in 2018 ligt de focus van Mondriaan Jazz Festival #MJAZZ op een internationaal kwaliteitsprogramma, met acts op het punt van hun grote doorbraak, vele debuutshows en met diverse topmusici samengestelde supergroepen. Deze editie speciale aandacht voor de avant-gardistische Chicago stroming. Onlosmakelijk daarmee verbonden is het vermaarde label International Anthem.

Onderliggend thema van #MJAZZ 2018 is het samenbrengen van hedendaagse 'great spirits'. In de grote zaal van Paard treden enkel samengestelde groepen op. Dit zijn eenmalige combinaties waarbij de artiesten zelf en de toehoorder flink worden uitgedaagd. Overige festivallocaties staan vooral in het teken van onontdekt talent en nieuwe sensationele groepen.

Op vrijdag 12 oktober, aan de vooravond van de grote festivaldag, presenteren Mondriaan Jazz en ProJazz vanaf 19.30 uur gezamenlijk een openingsconcert van Shai Maestro Trio in Het Koorenhuis. Shai Maestro wordt gezien als één van de grootste pianisten van zijn generatie. Als nieuwste aanwinst van het befaamde platenlabel ECM wordt hij opgenomen in het rijtje beroemde jazzpianisten, zoals Keith Jarrett, Paul Bley en Chick Corea. In zijn composities mengt deze New Yorkse pianist jazz met uiteenlopende invloeden, zoals uit zijn geboorteland Israël. Dit concert is gratis toegankelijk voor kaartkopers van Mondriaan Jazz en moet van tevoren gereserveerd te worden via www.paard.nl.
Enkele andere artiesten die - al dan niet alleen of in een samengestelde groep - optreden zijn: Marcus Gilmore, Yazmin Lacey, Junius Paul en Ben LaMar Gay, Cory Wong, Ashley Kahn en DJ Sousa. Kijk voor het volledige programma en ticketverkoop www.mondriaanjazz.nl
Mondriaan Jazz Festival is een samenwerking tussen Good Music Company en PAARD met steun van de gemeente Den Haag en verschillende fondsen. Tijdens het festival staan ontdekking en vernieuwing centraal.
Eén van de centrale uitgangspunten van het festival is dat als Mondriaan nog zou leven, geen enkele van de op #MJAZZ geprogrammeerde acts zou misstaan in zijn indrukwekkende platencollectie.

Meer berichten