Rishkanth Narsing op de afdeling Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in HMC Westeinde.
Rishkanth Narsing op de afdeling Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in HMC Westeinde. (Foto: )

HMC recyclet voortaan operatie-instrumenten

Instrumenten die in HMC (Haaglanden Medisch Centrum) gebruikt worden bij operaties, worden voortaan omgesmolten tot nieuwe medische instrumenten, spoelsystemen en onderdelen.

Den Haag - Een operatie-instrument gaat gemiddeld zo'n tien jaar mee. Het onderhoud gebeurt op de afdeling Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in HMC. Narsing: "Als de instrumenten niet meer aan de norm voldoen, worden ze meegegeven aan de ijzerboer. Dit gaat om zo'n vierhonderd kilo ijzer per jaar."

Tegenwoordig haalt Narsing elk kwartaal afgekeurde instrumenten op bij de drie locaties van het ziekenhuis. Die worden vervolgens opgenomen in het programma 'Circulair Instrumentbeheer' van Van Straten Medical, producent, reparateur en leverancier van chirurgisch instrumentarium. Een groot deel van deze instrumenten wordt gerepareerd: "Zo'n 85 procent van wat wordt weggegooid, kan na reparatie en onderhoud nog geruime tijd mee", vertelt general manager Bart van Straten. "Het deel dat echt niet meer voldoet, wordt omgesmolten. Van deze grondstof maken we weer nieuwe medische producten."

Dat medische instrumenten worden gerecycled is volgens Van Straten niet alleen uniek, het past ook bij het klimaatakkoord. "Het is dan ook geweldig dat HMC hieraan meedoet."

Meer berichten