Salvatore op Scheveningen tijdens één van zijn 'optredens' met de vogels. (Foto: Indebuurt.nl)
Salvatore op Scheveningen tijdens één van zijn 'optredens' met de vogels. (Foto: Indebuurt.nl) (Foto: )

Salvatore startte 25 jaar geleden met papegaaienshow

Met elke zonnestraal staat Salvatore met zijn papegaaien op Scheveningen. Voor een luttele 2 euro mag je poseren met één van de vogels van de Italiaan. Dit is niet altijd zo geweest. Salvatore had zijn eigen restaurant op Kijkduin, maar toen hij – naar eigen zeggen – alles verloor, had hij alleen zijn papegaaien nog.

Door Alice van der Laan

Den Haag - We treffen Salvatore op Scheveningen tijdens één van zijn 'optredens' met de vogels. Er staat een groep toeristen om hem heen te trappelen, wachtend tot zij er één op hun schouder krijgen.

Salvatore is in de jaren '70 vanuit Zuid-Italië naar Nederland gekomen. "De gouden tijd!" zegt de Italiaan. "Mensen waren vriendelijk en gastvrij. Dat is nu niet meer. Iedereen is met zichzelf bezig." Eenmaal in Nederland opende hij, met een paar compagnons, een restaurant op Kijkduin.

Als 'leuke attractie' of 'mascotte' nam Salvatore een papegaai mee naar het restaurant. "De papegaai praatte alles na wat ik zei en dat vond ik geweldig! Die beesten zijn gewoon echt fantastisch. Ze zijn mijn lief en mijn leven. Toen ik door omstandigheden het restaurant verloor, was de papegaai alles wat ik nog had. Dus ben ik er mee gaan optreden."

En zo startte Salvatore al weer 35 jaar geleden met het optreden met zijn lievelingspapegaai 'Arabella'. De show is succesvol en er komen steeds meer papegaaien bij. Salvatore doet zijn show op feesten, op straat en met zijn 'springende vogel act' treedt hij zelfs op met Martin Gaus. Na 10 jaar show vindt hij zijn plekje op Scheveningen waar hij nu, na 25 jaar nog, steeds staat. Het ziet er geweldig uit zo'n papegaai op je schouder, maar wat vindt de papegaai er eigenlijk zelf van? Salvatore verzekert ons dat de papegaaien goede arbeidsvoorwaarden hebben. "Je kan niet met de papegaaien werken als ze gestrest zijn. Ze mogen daarom niet langer optreden dan 2 uur per dag. Ook moet de temperatuur goed zijn. Het moet warm zijn, maar het mag niet warmer zijn dan 25 graden. Ook mag het niet te hard waaien." Terwijl Salvatore dit vertelt sprayt hij de snoezige vogeltjes nog even in met wat water. "Dat vinden ze heerlijk." Is Salvatore niet aan het werk? Dan is hij thuis met zijn vrouw, zijn zoon en zijn 12 papegaaien. "Mijn vrouw vindt het niet altijd leuk, al die vogels. Ze wordt er soms gek van. Ik niet hoor. Ik houd van mijn vogels." Over de toekomst is Salvatore zeker: "Jullie zullen mij nog wel even blijven zien op Scheveningen. Of misschien wel bij jullie thuis! Ik ben namelijk ook in te huren voor feesten en partijen."

Meer berichten