Roel Wijngaards-de Meij en Bart Grimbergen, de makers van de film, bij het beeld van Haagse Harry. (Foto: Jet Wijngaards)
Roel Wijngaards-de Meij en Bart Grimbergen, de makers van de film, bij het beeld van Haagse Harry. (Foto: Jet Wijngaards) (Foto: )

Het verhaal van Marnix Rueb deze maand te zien in Filmhuis

Filmmakers Roel Wijngaards-de Meij en Bart Grimbergen hebben een documentaire gemaakt over het leven en werk van Marnix Rueb, de op 23 oktober 2014 overleden bedenker en tekenaar van de iconische Haagse Harry. Vrijdag gaat de film in het Filmhuis Den Haag in première.

Den Haag - Hiervoor spraken zij met familie, vrienden en bekenden van de striptekenaar. Zij vertellen onder andere hoe hij als zoon van een kinderrechter in het Benoordenhout opgroeide en Haagse Harry bedacht toen hij in de Schilderswijk woonde en daar types in trainingspakken en met een 'matje in hun nek' voorbij zag komen. Haagse Harry: campingsmoking, matje in z'n nek en vloekend in het plat Haags, maar ook met een bijna dichterlijke kant en op geheel eigen wijze commentaar leverend op actuele thema's voor de 'gewone' burger. Geliefd bij Hagenaars èn Hagenezen en bij velen buiten de Hofstad.

Vader

In de documentaire komt ook het boek van Yvonne Keuls aan de orde waarin zij schreef over de vader van Marnix die werd beschuldigd van kindermisbruik. Naasten vertellen over de impact die dat heeft gehad op het leven van Rueb. De film is deze maand te zien in Filmhuis Den Haag. De korte versie (52 in plaats van 70 minuten) wordt zondag 21 oktober uitgezonden bij Omroep West. 

Meer berichten