Foto: Esther Geradts, FishEyeProducties
Bewoners van SoZa

Bewoners van SoZa: pionier Roland de Groot

In het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZa) aan de Anna van Hannoverstraat wonen vluchtelingen met een verblijfstatus en Hagenaars samen. Wie zijn ze en wat is hun verhaal? In deze rubriek een serie portretten van deze bewoners. Deze week Roland de Groot. Hij zette met een compagnon het bedrijf Threewise op en opereert sinds 2015 vanuit het SoZa-gebouw.

Door Lisa Koolhoven/Verhalenpodium

Den Haag - "Bejegening en echt contact maken met mensen, zijn heel belangrijk in de zorg," licht Roland de Groot de oprichting van Threewise in 2008 toe. Met een achtergrond als manager in het hotelwezen, signaleerde Roland met compagnon Antoine Defesche de behoefte aan meer gastvrijheid in de zorgsector. Vanuit Threewise gingen zij 'incompany' trainingen bij ziekenhuizen verzorgen. Sinds 2015 opereren Roland en Antoine vanuit het SoZa-gebouw: "Meteen nadat het Ministerie van SZW uit het pand trok, kwamen wij erin," vertelt Roland. Hoe heeft hij deze pioniersfase beleefd en wat is de 'Zorgacademie' waarmee Threewise dit jaar uitbreidde?  

Open armen

"Wij konden in 2015 in het kader van leegstandsbeheer verschillende ruimtes in SoZa huren," vervolgt Roland. Naast het kantoor van Threewise, vestigden Roland en Antoine er hun Horeca Academie met Brasserie PeP, die tegenwoordig Southwood heet. "Later dat jaar hoorden wij via de krant dat er een AZC in het pand zou komen," vertelt Roland. "We hebben de gemeenteraad gevraagd of zij wisten dat wij daar ook zaten. Dat wisten ze niet, maar we mochten wel blijven. We hebben de vluchtelingen in november 2015 met open armen ontvangen, maar na zes weken moesten ze alweer weg! Toen het pand verkocht werd, zijn wij in gesprek gegaan met de nieuwe eigenaar. Nu hebben we een huurcontract tot 2022 en dat geeft rust." 

Uitbreiden

Waar Antoine zich richt op de Horeca Academie en Southwood, stort Roland zich op de ontwikkeling van Threewise Zorgacademie: "Naast aanbieder van incompany trainingen, zijn wij nu ook een erkende MBO-instelling voor de zorg. Wij bieden diverse zorgopleidingen aan volwassenen die in hun eigen tempo willen leren, op elk moment willen kunnen starten en vaak aantoonbare ervaring hebben waardoor ze de opleiding versneld kunnen doen. Leerlingen beginnen direct met een stage, naast de lessen die zij hier in SoZa volgen. De locatie is goed bereikbaar en zo groot dat we makkelijk kunnen uitbreiden, met praktijkruimtes bijvoorbeeld. Wij willen zeker blijven."

Het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de komende vijf jaar een co-living en co-working space waar sociaal en zaken hand in hand gaan. 
 

Meer berichten