Foto:

Haagse schrijfster wil met haar boek kinderen een stem geven

Onlangs heeft ze haar eigen verhaal in boekvorm uitgegeven en daar is ze zo trots op als een pauw. Het leven verliep voor de Haagse Djadi Loose niet altijd even gemakkelijk. In het boek 'De Stille Schreeuw' lezen we over haar ervaringen met emotionele kindermishandeling en over de tijd die ze als kind doorbracht in verschillende kindertehuizen.

Frans Limbertie

Rijswijk - Drukke tijden voor Djadi. Veel aandacht voor haar boek en ze moet hier en daar wat promotie doen. En dat allemaal tussen de bedrijven door, want ze heeft ook nog gewoon een baan als assistent manager bij Resto VanHarte. Djadi stuurt daar vier verschillende locaties aan, waaronder eentje in Rijswijk. Komend uit een gezin met vier kinderen komt ze al op jonge leeftijd terecht in een psychiatrisch kinderziekenhuis. "Er waren thuis problemen, met veel ruzies", zegt Djadi. "Ik was niet bepaald het lievelingetje van mijn moeder, dat was mijn jongste zusje. De dingen die mij gelukkig maakte, probeerde ze mij te ontnemen. Ze had aangegeven dat er iets mis met mij was. Niets was minder waar. Ik was juist alleen maar een kind dat met boosheid reageerde op onrecht. Zij vond mij geen normaal kind en wilde mij weg hebben."

De hoofdpersoon in 'De Stille Schreeuw' heet Mara. Op 10-jarige leeftijd wordt ze uit huis geplaatst en opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Wat er daarna allemaal gebeurt, wordt tot in de details beschreven in het boek. Het verhaal van Mara is dus in feite het verhaal van Djadi. "Wat Mara overkomt heb ik zelf meegemaakt," zegt ze. "Continu het gevoel van niet gewenst zijn, beleef je iedere keer opnieuw."

Als tienjarige terecht komen in psychiatrisch ziekenhuis met mensen die allemaal hun eigen problemen hebben, het moeten vreselijke ervaringen zijn voor een kind. Djadi: "Dat is het ook. Ik zat daar in een groep van vier personen, sommige sneden zichzelf, anderen werden weggesleept naar een separeercel. Je bent tien jaar oud en moet daar je kerst gaan vieren omdat je ouders je niet willen. Niet te bevatten voor een kind." Hierna gaat Djadi van het ene kindertehuis naar het andere, om uiteindelijk terecht te komen in een pleeggezin, waar ze liefde en aandacht krijgt.

Met haar boek wil de Haagse schrijfster kinderen een stem geven. "In Nederland worden 119.000 kinderen mishandeld. Daarom is het belangrijk om dit verhaal vanuit het perspectief van het kind te vertellen.Met het boek wil ik laten zien hoe belangrijk persoonlijke aandacht voor een kind kan zijn."

Meer berichten